Спипаха китайски ментета на „Louis Vuitton“ и “Gucci” за 4 млн. лева

Служители на дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ спипаха фалшиви маратонки и портмонета от Китай, имитиращи продукти с пазарна стойност над 4 млн. лева, похвалиха се от институцията.

При проверка на стока на осми октомври митничарите установили, че пратката съдържа 1608 чифта маратонки, носещи защитени елементи на “Adidas” и 2800 портмонета с обозначения „Louis Vuitton“. В същия товар са намерени и 2000 портмонета с обозначения “Gucci”, 6000 броя имитации на шалове от луксозната марка „Hermes“ и 96 чифта маратонки, копиращи модел на марката „Balenciaga“, съобщиха от Агенция „Митници“.

Стоките са задържани на основание Регламент (ЕС) № 608/2013 на Европейския парламент, уведомени са представители на притежателите на марките, които са потвърдили, че стоките не са оригинални. Част от артикулите вече са унищожени, а за други това предстои и засега те остават задържани под митнически контрол по искане на притежателите на марките.

Получател на стоката е българска фирма, но няма информация дали пратката е била предназначена само за българския пазар или и за други пазари в ЕС.