Спипаха прекурсори за производство на метамфетамин

Спипаха прекурсори за производство на метамфетамин

Софийска окръжна прокуратура води разследване за незаконно пренасяне през границата на страната на голямо количество таблетки, съдържащи псевдоефедрин, съобщиха от държавното обвинение.

На 06.07.2020 г., на Митнически пункт Калотина, на трасе „Входящи товарни автомобили“, от Сърбия в България пристигнал товарен автобус „Мерцедес“, управляван от украинския гражданин – С.Ш. Превозното средство било селектирано за рентгенов контрол и щателна митническа проверка, в хода на която служителите установили, че на различни места в микробуса са укрити 23 пакета, съдържащи множество таблетки с активно вещество псевдоефедрин. В отделен чувал е имало голямо количество блистери, съдържащи по 10 таблетки със същото вещество. Въпросният компонент – псевдоефедрин, е прекурсор за производство на метамфетамин.

Водачът е бил задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР и привлечен в качеството на обвиняем за извършеното от него престъпление. Предстои наблюдаващият прокурор да му предяви материалите по делото, както и да постанови задържането му за срок до 72 часа.

Софийска окръжна прокуратура е изготвила и искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо чужденеца, което предстои да бъде разгледано от съда.