Спипаха професор с чанта с отрязаните ръце на младата му любовница

В Санкт Петербург е арестуван професор Олег Соколов, известен историк, един от основателите на военноисторическото възстановително движение в Русия. Той е заподозрян за убийството на жена, съобщиха от Главното следствено управление, цитирано от световните медии. Според разследващите сутринта на 9 ноември той е бил задържан на крайбрежна улица, като е изведен от река Мойка, а в раницата му са открити две женски ръце и пистолет.

Тялото на жената е отрито в дома му. Първоначално се ппояви противоречива информация за самоличността на жертвата – според едни става дума за негова студентка, а според други публикации – за негова роднина. В крайна сметка стана ясно, че убитата е Анастасия Йещенко – любовница и студентка на професора.

Убийството ѝ 63-годишният учен признал, че е станало по време на кавга. Той е застрелял жената на 7-ми. На другия ден при него дойдошли гости, а тялото през цялото това време лежало в една от стаите. Доцентът уж решил да се отърве от убитата любовница в събота, купил трион и се заел за работа.

По думите му първо отрязал краката на момичето и хвърлил чантата с тях в реката. В момента, когато мъжът се опитвал да се отърве и от ръцете на студента, той е паднал във вода, тъй като е бил пиян. Професорът е бил задържан, след като е бил спасен от реката.

Водолазите няколко часа претърсваха дъното на реката, като изваждаха черни пакети на повърхността. Вероятно това са краката на млада жена.

Олег Соколов е роден през 1956 г. в Ленинград. Той е доцент в катедрата по нова и съвременна история на Държавния университет в Санкт Петербург, автор е на поредица от монографии за дейността на въоръжените сили на Франция от времето на Наполеон.

През 2003 г. президентът на Франция Жак Ширак подписва указ, с който награждава Соколов с Ордена на Почетния легион за големия му принос в изучаването и популяризирането на историята на Франция и нейната армия.

През 1976 г. Соколов основава първата военноисторическа възстановителна група в Съветския съюз, която е основата на цялото модерно движение на военноисторическото възстановяване в Русия. През 2006 г. под ръководството на Соколов се създава Всеруското военноисторическо социално движение, което обединява военноисторическите клубове на 52 региона на страната.