Средно 3 коли на ден се крадат у нас, жертва са по-новите модели

Средно 3 коли на ден се крадат у нас, жертва са по-новите модели

Статистика на МВР показва, че всеки ден у нас се крадат по три автомобила. Експертите казват, че най-често мишена на автокрадците стават по-новите автомобили.

На 8 септември сутринта Кристияна Панева разбрала, че колата й липсва. След като миналата вечер паркирала пред дома си своя нов автомобил, проверила дали е заключен и се прибрала спокойна вкъщи.

„Комшиите нищо не са разбрали. Съвсем тихомълком през нощта са я запалили и са я откраднали“, разказа пред Нова тв жената.

„Съобщих и на застрахователите. Все още няма никакви резултати. Имало и други подобни случаи“, споделя жената.

Статистиката сочи, че от началото на годината едва 16 на сто от откраднатите коли са намерени и върнати на собствениците им. През първите 7 месеца от МВР са регистрирали 703 посегателства върху автомобили. Разкритите обаче са едва 115.

Числата на МВР сочат още спад в посегателствата над автомобили спрямо 2020 г. Друга тенденция обаче продължава да бъде актуална: мишени на крадците са по-новите модели.

„Модерните технологии за защита на автомобилите предизвиквали автокрадците също да се развиват“, смята експертът Румен Дунев.

„Във всеки един автомобил има части, които бързо се демонтират и са много скъпи. При някои модели автомобили това са фаровете, които се свалят за по-малко от минута, а цената на един фар е между 5 и 8000 лева“, коментира Дунев.

Специалисти препоръчват да оборудваме автомобилите си с имобилайзери, за да не станем жертва на подобни посегателства.

„Наистина напоследък се крадат по-нови модели. В голяма част от случаите повечето се предават за части. Често се случва колите да се изнасят в чужбина. Крадците дълго време наблюдават модела кола, която искат да откраднат. Преди самото престъпление им трябва технологично време, за да огледат района“, заяви Росен Белишки от отдел „Криминална полиция“.