Сред шумотевицата с вируса: Тонове боклуци пристигат у нас от рискови държави

Въпреки епидемията от коронавируса вносът на боклук от страни с висок риск не спира. За това сигнализират пред Lupa.bg жители на Елин Пелин, в чийто град наскоро отвори врати завод за преработка на пластмаса.

Отпадъците, които пристигат в Елин Пелин, са от Италия, Германия и Гърция, където COVID-19 не спира да взема жертви. Хората са притеснени, че боклуците могат да са носители на зарази и да ги разболеят.

По данни на инвеститора на завода „Интегра пластикс” 15-20% от найлоновите торбички са непреработваеми. Това означава, че не се разграждат и се загробват в почвата, като я замърсяват.

По думите на местните хора от отходни тръби на завода се изливат течности със странни миризми, смесени с множество полиетиленови късчета. Това се случва зад предприятието в местността Църквето. В нейното землище обаче има над 10 сонди за вода, както и множество ниви. Държавата не осъществява никакъв контрол и местните са притеснени за качеството на водата и бъдещата реколта.

Жителите на града припомнят, че на завода не е правена Оценка за въздействие върху околната среда и всички разрешителни за преработката на пластмаса са подписани от Нено Димов, който сега е в ареста.

Вчера министърът на околната среда и водите Емил Димитров алармира, че заради коронавируса имаме проблем с отпадъците. „Не можем да изнесем пестицидите по обективни причини, не можем да ги оставим тук отново по обективни причини. Имахме програма, опаковахме ги, изнесохме ги от скривалищата. Не можем да ги изнесем в чужбина по обективни причини. Не можем да ги оставим в България. Никой не би се съгласил в тази ситуация някъде да трупаме количества. Трябва да ги обезвредим на единствения възможен инсенератор, който се намира в България“, обясни министърът.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share