Сръбска връзка при перача на пари Стоян Тонев, оплел мрежа от 100 фирми

Сръбска връзка при перача на пари Стоян Тонев, оплел мрежа от 100 фирми

Перачът на пари Стоян Тонев, който бе задържан като тартор на организирана престъпна група, е бил истински факир в оплитането на мрежи от фирми. Той е собственик, съдружник, управител, ликвидатор или акционер в над 100 дружества.

От TrafficNews открили и сръбска връзка при Тонев – той се води собственик и директор на компанията ЛЕСЕ-ФЕР, регистрирана в Белград с капитал от 1 милион лева. Това става ясно от декларацията по новия закон за пране на пари, подадена от него на 29 май 2019 г. В същата декларация е записано, че Стоян Тонев е и действителен собственик на „Кепитъл консултинг”.

Според Търговския регистър, ЛЕСЕ-ФЕР притежава „Кепитъл консултинг”, както и „Офшор ЛТД” и „Старт къмпани”.

На 27 март 2019 г. обаче и трите фирми са прехвърлени на Габриел Андреев Алексиев.

Кой е той? В регистрите името му не фигурира никъде. Новият собственик на сръбската компания с 1 млн. лева капитал е роден през 2000 г., като наскоро е навършил 19 години.

В същото време обаче има още едно прехвърляне, регистрирано на 10 януари 2017-а, според което Стоян Тонев е продал „Кепитъл консултинг” на Красимир Андреев Алексиев.

Има ли връзка между двамата „купувачи”? Ако съдим по еднаквите бащини и фамилни имена, те вероятно са братя.

31-годишният Красимир Андреев Алексиев е свързан с 51 фирми, на които е едноличен собственик или управител. Те са с най-разнообразна дейност – от строителство, през търговия и рента кар, до консултантски услуги в минното дело. Любопитно е, че много от фирмите, в които Алексиев е собственик, са с капитал между 2 и 10 лева. С 2 лв. капитал например е строителната компания „Исо Строй-1”, която даже е и регистрирана по ДДС.

За управляваната от Алексиев „Глобъл майнинг инвестмънт” пък, за която е записано, че извършва консултации в минното дело, не е чувал никой в минния бранш.

Регистърът показва, че Красимир Андреев Алексиев свети в червено с 47 273 лв. дълг към НАП като управител на фирма „Клюнчев Б” ООД, който не е погасен към 28 февруари 2018 г.

Това е димитровградското дружество, печално свързано с потъването на кораба „Илинден” през 2009 г., когато загинаха 15 българи.

Тогава стана ясно, че съдружникът в същата фирма и жена на Иван Клюнчев – Боряна Георгиева, е организирала екскурзията до Охридското езеро без да е имала лиценз за туроператор. Срещу нея бе повдигнато обвинение, но в последствие през 2014 г. бе оправдана от Окръжен съд в Хасково и даже поиска обезщетение от прокуратурата за незаконно обвинение.

Нашият герой Красимир става мениджър на димитровградската „Клюнчев Б” ООД през 2016 г.

Изглежда когато той вече става неподходящ за лице на бизнеса заради дълга на „Клюнчев Б” към НАП, в играта влиза почти невръстният му брат Габриел.

Това са само малка част от схемите, които разплита прокуратурата покрай играча Стоян Тонев.

Междувременно, малко след като прокуратурата огласи скандалните разкрития около „Кепитъл Консултинг”, сайтът на компанията бе затворен.