Старозагорец се „нахрани“ с… половин кило пирони, гаечни ключове и лъжици

Уникална операция извършиха хирурзи от Стара Загора. Близо половин килограм желязо извадиха лекарите от стомаха на 28-годишен пациент с психично заболяване. Мъжът е без опасност за живота и е под наблюдение в реанимация. Пирони, тел, гаечни ключове и дръжки на лъжици са само част от железните инструменти, които откриват в стомаха му.

Екипът на д-р Кирил Георгиев заедно с д-р Ален Петров от Клиниката по хирургия се натъква на необичайната находка. Д-р Георгиев в качеството си на републикански консултант по хирургия консултира пациента, който се лекува в психиатричната болница в град Раднево. След направена снимка и установени големи количества чужди предмети, той е приет в болницата в Стара Загора.

Д-р Кирил Георгиев е с над 30-годишен стаж като хирург и за първи път се сблъсква с подобен случай в практиката си – находка от половин килограм желязо в тялото на човек. Разказва, че и друг път се е случвало да вади от корема на човек странни предмети, но сега ситуацията е безпрецедентна.

Случаят е нов и за по-младия му колега д-р Ален Петров, с когото работят в операционната зала. „Обикновено това се наблюдава при пациенти, които са в затвори. Те поглъщат обикновено дръжки на лъжици, най-вероятно за да излязат от затвора. Вадили сме по едно-две, а тук са 23“, каза д-р Петров пред „БГОнЕър“.

Лекарите разказват, че за тях е предизвикателство. И споделят, че железните инструменти са били в стомаха на младия пациент от дълго време. В един момент обаче те започнали да пробиват органи и така се стигнало до животоспасяващата операция. Благодарение на професионализма на д-р Георгиев и неговия екип от Клиниката по хирургия, пациентът е вън от опасност.