Стоил Славов взривен погрешка вместо друг бос на СИК

Стоил Славов взривен погрешка вместо друг бос на СИК

На 19 януари 2004 г. по обяд мощна експлозия разтърсва новата лъскава сграда на СИК в кв. “Лозенец”. Пред очите на десетки посетители и работещи в застрахователната компания е взривен асансьорът, в който се вози един от основателите на групировката и шеф на фирма “Интерпетролиум енд партнърс” Стоил Славов и трима от охранителите му – Петър Петров, Петър Харизанов, и Илиян Казаков. Всички загиват на място.

Четвъртият гард се качва по стълбите, което спасява живота му. Още седем човека са ранени, трима от тях – случайни клиенти, дошли да застраховат имуществото си. Взривното устройство се задейства между първия и втория етаж и осколки се посипват в приемната на компанията. По-късно полицията установява, че бомбата е с 600 гр. тротилов еквивалент и е била поставена на покрива на асаньора, припомня драмата в. „Труд“.

По същия начин 8 г. по-рано е убит представителят на СИК във Варна Данчо Марков. Според експерти, взривът е задействан дистанционно чрез позвъняване на мобилния телефон на Славов и е дело на вътрешен човек, защото сградата на бул. “Джеймс Баучер” 87 се охранява по-добре от правителствена резиденция. В нея по онова време имат офиси Красимир Маринов-Маргина, Румен Николов-Пашата, Поли Пантев и Дмитрий Минев-Димата Руснака. Това са известните в публичното пространство имена от СИК, докато Славов прави всичко възможно, за да остане в сянка. 45-годишният мъж се занимава главно с петролния бизнес на групировката и е акционер в 18 фирми, между които “Интерпетролиум енд партнърс”, “Интергруп енд партнърс”, “Империал груп”, корабна агенция “Интершип”, “Карго контрол консултантс”, “Унитурс” и др. Година преди атентата Славов регистрира в Стара Загора и фирма “Интергаз” – дъщерно дружество на “Интерпетролеум”, с предмет на дейност бутилиране и търговия с газ.

Стоил Славов се различава от т. нар. “борци”, в чиито среди се движи. Той е умен, сдържан, името му рядко се появява по страниците на вестниците. През 90-те години има сблъсъци с полицията, но те бързо са забравени. През февруари 1998 г. заедно с още 17 души е арестуван в Шумен. МВР тогава обявява, че групата жестоко е пребила местния бизнесмен Петър Петров-Ретрото. Срещу всички участници в побоя са повдигнати обвинения за изнудване, грабеж и хулиганство, но до съд така и не се стига. През 1999 г. името на Славов е замесено в контрабанда със спирт, но по време на операция “Градуси” на НСБОП сред уличените стотици лица и десетки фирми не фигурираха нито той, нито свързана с него компания.

Славов беше близък с друг основател на СИК, който се спрягаше като човекът за мокри поръчки на групировката – Милчо Бонев-Бай Миле. Но най-близкият му човек, извън семейството, е Филип Найденов-Фатик, с когото са като братя. Къщите им “Бояна” са на метри една от друга, двамата постоянно са заедно. Една от версиите за атентата срещу Славов е свързана именно с Фатик, който беше застрелян на 19 август 2003 г. в мерцедеса си на бул. “България”. Стоил Славов е бесен след убийството и започва собствено разследване кой е килърът. Според една от версиите за взрива в асаньора, той стигнал и до поръчителя, който бил от СИК. Това станало и причина за атентата срещу Славов.

По това време групировката е пред пълен разпад, започнал в края на 2000 г., когато Поли Пантев се изнася от офиса и не иска да види довчерашните си приятели. Младен Михалев също избягва сградата на “Деймс Баучер”. Интриги и скандали за пари изправят един срещу друг съдружниците, минали през не една и две улични битки. Затова основната версия, по която работи полицията е, че вътрешен човек е сложил взривното устройство в асансьора. Мотивите може да са много, затова криминалистите само гадаят…

Най-смелата от всички версии е, че Славов е станал жертва на атентат, предназначен за друг високопоставен сикаджия, който също имал офис в сградата. Нито една обаче не можа да бъде доказана и разследването беше прекратено през 2005 г. – една година след взрива. Сикаджията е потомствен кадър на бившето УБО, карал пилотната кола на Тодор Живков. Стоил Славов е завършил милиционерско училище в Пазарджик. От малък мечтаел да наследи професията на баща си Георги, който бил служител в тогавашното УБО (днес НСО) – шофьор в ЦК на БКП, а след това и на “Позитано”20. И Стоил успява. Започва работа, като карал пилотната кола на ескорта на Тодор Живков, за малко е бил и в неговата охрана. По-късно преминава във Втори отдел на УБО и служи на бариерата на резиденция Бояна. След 10 ноември 1989 г. обаче попада в чистката, която извършват Андрей Луканов и ген. Атанас Семерджиев, когато са уволнени десетки служители и се насочва към частния бизнес.

Славов става за близо година охранител и шофьор на известния тогава бизнесмен Пламен Тимев-Ганди и покрай работата се запознава с доста хора, които само след няколко години ще са “по високите етажи” на организираната престъпност в България. През 1991 г. Славов започва съвместен бизнес с Филип Найденов – Фатик, когото познавал покрай работата на двамата им бащи. Но истинските си възможности на търговец показал като бос от групировката СИК.