Столични лекари с горещи новини за смъртоносната драма в „Пирогов“

Столични лекари с горещи новини за смъртоносната драма в „Пирогов“

Столична колегия на БЛС има готовност да съдейства във всеки един момент за всичко, от което се нуждае болница „Пирогов“. Това се посочва в позиция на председателя на Столичната лекарска колегия на БЛС д-р Асен Меджидиев във връзка с пожара от тази нощ в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, при който загинаха 2 пациенти след инцидент с кислород.

Столична лекарска колегия на БЛС поднася своите благодарности към ръководството и персонала на спешната болница и съболезнования към близките на загиналите. „Уважаеми колеги, съзнавам колко е тежко и отговорно в подобен момент да реагираш бързо и адекватно, за да спасиш всички. Възхищавам се на Вашите алтруизъм и бързина!

Благодаря за всичко, което сте направили за пациентите, за персонала и най-вече за мерките, благодарение на които е овладяна ситуацията! Без Вас сега можеше да говорим за ситуация с много по-сериозна тежест. Благодаря на лекари, сестри и санитари от всички дежурни екипи, както и всички, реагирали от домовете си и моментално явили се в „Пирогов“, за да помогнат“, посочва д-р Асен Меджидиев.

„Благодаря много и на екипите на пожарна, полиция и гражданска защита за изключително професионалната и навременна реакция по овладяване на пожара и евакуиране на пациентите на клиниката. Благодарности за спешната реакция и личното отзоваване на проф. Мутафчийски, който в 5.15 часа беше лично в „Пирогов“ с готовност за реакция на неговите звена.

За пореден път при сериозен инцидент изпъкна професионализма и добрата координация между структурите на здравеопазването, лекарите и екипите на МВР и Пожарна като на място се отзоваха също министрите Кирил Ананиев, Младен Маринов и гл. комисар Николай Николов“, посочва Меджидиев.

„Благодарности и към екипите на ЦСМП – София за това, че веднага след инцидента 5 линейки бяха пред „Пирогов“ с готовност да окажат помощ. Столична колегия на БЛС има готовност да съдейства във всеки един момент за всичко, от което се нуждае болница „Пирогов“, каза още д-р Меджидиев.

Изключена е възможността взривът в УМБАЛСМ „Пирогов“ да е злонамерено действие, т.е. терористичен акт. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов на извънреден брифинг заради избухналия пожар в столичната болница, съобщава bTV.

Той посочи, че в момента са започнали процесуално-следствени действия под надзора на Софийската градска прокуратура.

По думи на министъра пожарът е бил потушен изключително бързо. Той посочи, че ще бъде направена цялостна инспекция на сградата, тъй като има и рухнала стена.

На брифинга стана ясно, че двамата загинали при взрива на кислородна бутилка са тежко болни пациенти на 55 и 68 години.

По информация на здравния министър Кирил Ананиев 32 души са били изведени от Второ вътрешно отделение и към момента няма опасност за пациентите. В евакуацията се е включил персоналът на болницата, както и пристигналите на място полицаи и пожарникари.

Един пациент и няколко спасители са леко обгазени. В опасност е бил животът на над 80 души.

Директорът на „Пирогов“ проф. Николай Габровски обясни, че по-възрастният от двете жертви е бил с белодробна недостатъчност и се е налагало да му се подават големи количества кислород. По негови думи в разрушената стая не е имало газова бутилка, а е функционирала система за подаване на кислород.

Той благодари на дежурните си колеги за реакцията и на пожарникарите и полицията за професионализма. Ако това не се беше случило, щяхме да говорим за национална трагедия, категоричен бе Габровски.

На брифинга стана ясно и че „Пирогов“ открива гореща линия само за близки на пациенти от Второ вътрешно отделение: 02/91-54-540.