Стотици коли се размазаха в катастрофи заради заледените пътища

Стотици коли се размазаха в катастрофи заради заледените пътища

Жълт код за поледици е обявен в 11 области в страната, информираха от НИМХ. Предупреждението е в сила за: Благоевград, Кюстендил, Перник, София област, София-град, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Стара Загора и Хасково.

Шофьорите да се движат с повишено внимание и да се съобразяват с пътната обстановка, предупреждават от Агенция „Пътна инфраструктура“ и МВР. Пътните настилки в района на София и Кюстендил са заледени вследствие на падналия леден дъжд и отрицателните температури. Настилките се обработват за движение при зимни условия, съобщават още от АПИ.

Още от рано сутринта започнаха и пътните инциденти. Верижна катастрофа стана тази сутрин на столичния бул. „Цариградско шосе“. Няма пострадали, но над 6 коли участваха в инцидента и движението бе затруднено. „Мене ме удариха 5 без 20. Това платно беше цялото в лед. Имаше ударени, аз съм третият или четвъртият. В 6 без 20 дойдоха да хвърлят от Столична община сол.“, разказва очевидец за инцидент пред БНТ.

„Аз карах, още преди четвърти километър видях първата катастрофа, която стана някъде в началото между един Мерцедес и една друга кола. Спряхме и тъй като се запуши пътят, един по един автомобилите започнаха да се надънват един зад друг, един зад друг и станахме над 20 човека“, допълва друг шофьор.

Тежка катастрофа затапи и Северната тангента, веднага след Мрамор. Там също са се ударили няколко коли. На част от платното има разпилени тухли. Шофьорите се стремят да карат внимателно, но споделят, че платното е истинска пързалка. В Благоевградска област камион е скъсал мантинела и е паднал от 5 метра.

Над 10 автомобила се удариха при верижна катастрофа тази сутрин на автомагистрала „Тракия“. Заради инцидента движението в посока София е силно затруднено. Пътнотранспортното произшествие е станало на 18 км. в посока София преди обед. Първо са се ударили ТИР и лека кола, а след това, на метри от първото произшествие става второ, при което се удрят над 10 автомобила. Двама от водачите са откарани в болница за преглед. Заради инцидента е ограничено движението в едното платно в посока София. На място има екипи на „Пътна полиция“.

Изнервени шофьори вече 4-5 часа са в задръстването. Една от водачките се ядосва, че заради ситуацията може да изпусне полета си. За кратко тази сутрин беше затворен и пътят София-Своге заради работата по опесъчаване на шосето. В София 160 снегопочистващи машини са извършили обработки със смеси срещу заледяване. Извършено е разпръсване на смеси срещу заледяване поради ниските температури и леден дъжд през нощта, съобщи пресцентърът на Столичната община. През деня при необходимост с цел извършване на обработки може да бъдат затваряни за движение временно пътни участъци.

Няколко катастрофи станаха и в област Благоевград тази сутрин заради заледени пътища и улици. Ударите са били леки и няма пострадали хора. Временно движението по автомагистрала „Струма“ беше ограничено в едната лента, заради катастрофа. От АПИ предупреждават водачите да бъдат особено внимателни в отсечката Симитли-Предел-Банско и на главния път Е-79 от Благоевград до Кресна.

В същото време и главният Подбалкански път София-Бургас е затворен в района на прохода Гълъбец заради заледяване на пътя. Сутринта в района валя дъжд и пътната настилка е като стъкло. На спускане от прохода в посока София-Бургас има завъртял се ТИР и движението в прохода е блокирано.

Екип на полицията отбива движещите се от Средногорието към София през село Смолско, и през стария път към Елин Пелин. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка в страната от интернет страницата на АПИ – api.bg, както и по всяко време на денонощието на телефон 0700 130 20 в АПИ.