Стряскащо: 23-ма загинали на пътя само от началото на годината

Стряскащо: 23-ма загинали на пътя само от началото на годината

23-ма са загиналите при пътнотранспортни произшествия само за първите 25 дни от годината. Това съобщи главен инспектор Лъчезар Близнаков от Пътна полиция на брифинг.

Бизнаков обясни, че се очаква промяна на метеорологичните условия – силни ветрове и снегонавявания, които могат да образуват и преспи. Според прогнозите, от утре до сряда се очакват валежи от сняг почти в цялата страна. На места ще са обилни като в някои планински проходи пътната покривка ще достига 25 см.

Този четвъртък са възможни заледявания, а пътната обстановка ще е динамична. Възможно е и падане на дървета и клони, а в проходите – падане на камъни. Най-опасни ще са проходите на Стара планина – в габровския и в сливенски Балкан и Проходът на републиката.

Специалистът по пътна безопасност призова хората да пътуват само по необходимост и да шофират със съобразена скорост.

Пътна полиция съвместно с АПИ пък ще следят за препятствия на пътя и ще ги отстраняват. Ще се извършват и засилени проверки на техническата изправност на товарните автомобили. Органите на реда ще дебнат за подходящи за условията гуми на ТИР-овете и за спазването на регламентираните почивки на водачите. Аварийни екипи ще съдействат за осигуряването на безопасни условия за шофьорите.