Студент обяви: Аз съм първият, успешно ваксиниран срещу COVID-19

Студент обяви: Аз съм първият, успешно ваксиниран срещу COVID-19

Дейвид Рач обяви, че може би ще е един от първите хора, успешно ваксинирани срещу коронавирус, след като тялото му произвежда двойно повече антитела. Той завършва медицина в Мериленд.

Дейвид Рач съобщи за обещаващите резултати от тестовете в университета в Мериленд, където американският лекарствен гигант Pfizer и немската фирма BioNTech подготвят за масово производство на ваксината, която евентуално може да се окаже ефективна.

Рач е завършил имунология. Според Рач тялото му генерира повече антитела, отколкото нивата, наблюдавани при възстановяващите се пациенти с коронавируси.

Въпреки обнадеждаващите резултати, ще минат месеци, преди те да бъдат анализирани, защото учените трябва да знаят колко дълго ще продължат антителата и дали Рач ще се окаже имунизиран срещу вируса, ако се срещне с него, пише Монитор.

Самият Рач споделя, че всички участващи в изследването продължават да практикуват социално дистанциране, тъй като ефективността на ваксината остава несигурна.

„Дори ако ваксината се окаже добра, ако имунният отговор е краткотраен, ваксината ще трябва да се подновява“, коментира Рач.