Сутеньорите от Бургас изнудвали със секс записи

Сутеньорите от Бургас изнудвали със секс записи

Четиримата трафиканти на жени, които бяха арестувани вчера, изнудвали момичетата с тайно заснети секс записи, стана ясно от брифинг на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

Схемата им работела на територията на известни заведения по морето, където те търсили своите потенциални „жертви“, возейки се в скъпи коли. Начините за набиране на жени били два. Чрез първия трафикантите завързвали контакт с момичетата, симулирали чувства и любовни взаимоотношения, след което ги изпращали в Германия или Австрия, където те под натиск и повлияни от липсата на роднини и приятели, били принуждавали да продават телата си. Вторият начин бил чрез изнудване – сутеньорите заплашвали, че ще разпространят заснет случаен полов акт с жертвата, чрез което отново ги склонявали към проституция.

Зад граница момичетата били настанявани в квартири, наемани от трафикантите. Парите, които жертвите заработвали, били давани директно на сутеньорите на ръка или чрез платежни нареждания. Много от тях дори не знаели какви парични средства има в банковите сметки, чрез които са оперирали. Едно от пострадалите момичета споделило при разпит, че на нея и се полагали 200 евро, с които си купила маратонки. По време на разследването станало ясно, че парите, които е заработила били 67 хил. евро.

Операцията по разкриването на организираната престъпна група е започнала през юни тази година, след информация на служителите на отдел „Трансгранична организирана престъпност“. Те имали данни, че определени лица водят луксозен начин на живот и разполагат с големи финансови средства, които са придобити по престъпен начин. По случая били извършени процесуално-следствени действия на територията на градовете София, Бургас, Ямбол и Силистра. При тях били открити и иззети голямо количество пари и банкови нареждания по системи за бързо разплащане на стойност над половин милион лева, генерирани от сексуалната експлоатация на жените.

Намерени са и скъпи вещи – луксозни часовници и нови автомобили с дата на производство от 2018 г. и 2019 г. на обща стойност над 1 мил. и 500 хил. лева. До този момент са установени и 5 от момичета в България, които станали жертви на трафикантите. По-голямата част от засегнатите обаче са в Германия.

„Трафикът на жени с цел сексуална експлоатация е престъпление, което е изключително гнусно и колегите му обръщат доста голямо внимание. Вие сами знаете, че България е страна, която е източник на лица, които се трафикират с тази цел. В много от европейските държави това не е престъпление, но реално за нас представляват интерес тези, които придобиват такива средства и ги изпират при съответния начин в България“, коментира директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) главен комисар Ивайло Спиридонов.

По случая предстоят да бъдат разпитани още свидетели, а мерките за неотклонение на четиримата задържани ще бъдат гледани на заседание утре.