Счетоводителка влиза за 3 години в затвора, писала фалшиви фактури, за да тегли ДДС

Счетоводителка влиза за 3 години в затвора, писала фалшиви фактури, за да тегли ДДС

Бургаската счетоводителка Галя Енева Радулова получи 3-годишна ефективна присъда, която трябва да изтърпи при първоначален „общ режим“ в Сливенския затвор заради данъчни измами. Това разбира се ще се случи, ако наказанието бъде потвърдено и от следващите две инстанции.

През седмицата Галя Радулова бе призната за виновна от Окръжния съд на Бургас, който категорично прие доводите на обвинението.

Според съдебен състав, председателстван от Ангел Гагашев, Галя е извършила данъчно престъпление – съставила е документи с невярно съдържание, в които е описала несъществуващи данъчни фактури, отразяващи неосъществени сделки и си е върнала ДДС-то.

Действията са осъществени, когато тя е била едноличен собственик, управител и счетоводител на фирма „Парита 2015“ ЕООД. Впоследствие тази фирма е прехвърлена на някой си Михаил Никифоров, живеещ на култовата меденруднишка улица „Алек Мак“.

В периода юли-декември 2016 година Галя Радулова е издала 17 неистински фактури, чието ДДС е изтеглила. Изчислено е, че е ощетила бюджета с 52 хил. лева.

Проверка на Флагман.бг показва, че Радулова има участие в 6 фирми. Основната й дейност е управлението на счетоводна практика.