Съвсем освободиха Викторио, отвлякъл момиче заедно с приятел

Съвсем освободиха Викторио, отвлякъл момиче заедно с приятел

Апелативният съд във Варна отмени определение на Варненския окръжен съд, с което е била изменена мярката за неотклонение на обвиняем в отвличане – от домашен арест в подписка, съобщиха от пресслужбата на съда.

На 18 декември двама младежи, единият от които въоръжен, са отвлекли непълнолетно момиче, като го качили в автомобил. Прокуратурата протестира съдебния акт на първата инстанция с аргумента, че тази лека мярка за процесуална принуда спрямо Викторио И. не отговаря на степента на обществена опасност на деянието.

Защитата на обвиняемия не оспори обоснованото предположение за съпричастността му към извършеното, макар да ставало дума за „любовна драма между младежи“. Викторио не е опасен за обществото и не би могъл да е заплаха за живота и здравето на околните, затова не бива да бъде социално изолиран. 12-сетокласникът е неосъждан е и няма криминални прояви, припомни адвокатът му.

Апелативният съд взе под внимание повдигнатото обвинение в тежко умишлено престъпление – отвличане на непълнолетно лице, осъществено в съучастие. Състав на съда постанови домашния арест на 29 декември миналата година, за да може младежът да продължи образованието си в дистанционна форма на обучение. И настоящият състав смята, че основанията за продължаване на тази мярка не са отпаднали, тъй като и в момента образованието се осъществява предимно от разстояние. Според въззивната инстанция друга мярка за неотклонение би дала възможност на обвиняемия да продължи противоправните си контакти и въздействия върху пострадалата.

С тези мотиви въззивната инстанция отмени определението на Варненския окръжен съд, по силата на което мярката за неотклонение „домашен арест“ на Викторио И., обвиняем в отвличане, е била заменена с „подписка“. Мярката ще бъде търпяна на нов адрес и ще се контролира с електронно наблюдение.