Съденият за тероризъм Мохамед кара ареста вече у дома си

Съденият за тероризъм Мохамед кара ареста вече у дома си

Подсъдимият за тероризъм младеж Мохамед Абдулкадер вече е в дома си в „Меден рудник“, съобщи „Флагман“. Припомняме, че той бе арестуван през лятото на 2020 г. заради участие във военни действия на страната на терористични групировки в Сирия. Баща му, който е сириец, но женен за българка, ръководил бойна група там.

През февруари т.г. Специализираната прокуратура предаде 22-годишния Абдулкадер на съд.

Младежът е роден в София през 1999 г., но е израснал и учил в Бургас. Има българско и сирийско гражданство. Бе арестуван и обвинен за това, че между 2017 и 2019 г. напускал страната пет пъти през ГКПП „Малко Търново“, за да върши убийства и да нанася тежки телесни повреди, с което да създаде смут и страх в населението на чужда държава.

Видно от приложените към обвинението доказателства, на територията на Сирия Мохамед Абдулкадер е участвал най-често в бойни действия на групировката „Джабхат ал – Шамия“, действаща в областта Алепо. В нейния състав влизат множество чуждестранни бойци, информират от прокуратурата.

Групировката изповядвала салафитската идеология и имала за цел създаването чрез насилствени действия на халифат, основан на шериата (ислямското право) – т.е. насилствено премахване на конституционните, политически, икономически и социални основи на държавата.

Мохамед Абдулкадер е лежал под стража малко повече от година.

През август 2021-а мярката му за неотклонение е променена на „домашен арест“. В момента Мохамед е следен от властите и чрез поставена му електронна гривна.

Домашният арест той прекарвал на адрес в „Меден рудник“.

Съдебният процес тече необичайно бързо и дори е вече пред приключване – по-малко от година след началото му.