Съдия Андон Миталов се върна на работа – ще го уволнят ли до седмица?

Съдия Андон Миталов, посочен от Държавния департамент на САЩ като замесен в „сериозна корупция“, се върна на работа в спецсъда. Той беше излязъл в болничен в разгара на скандала през миналата седмица.

Миталов отказа да коментира дали се е срещал с адвокатите на Николай Малинов от „Русофили“, отказа да коментира и наложената му забрана да влиза в САЩ, съобщава Канал 3. Именно съдия Миталов разреши на обвиняемия в шпионаж да пътува до Русия в края на миналата година, за да бъде награден от Путин.

Правосъдният министър Данаил Кирилов поиска в края на миналата седмица ВСС да уволнят съдия Миталов.

Съдийската колегия на ВСС единодушно реши да даде 7-дневен срок на министъра на правосъдието Данаил Кирилов да отстрани неяснотите в искането си, както и да посочи доказателства как магистратът Андон Миталов е уронил престижа на съдебната власт.

В петък Кирилов поиска съдията от Специализирания съд, на когото САЩ отказаха виза заради корупция, да бъде уволнен. Министърът внесе искането си в Съдийската колегия на ВСС. Днес тя го разгледа и прие за сведение. Становището на кадровиците е, че Кирилов трябва да изложи фактически обстоятелства и да посочи нарушенията на Миталов, с които той е уронил престижа на съдебната власт.

По-рано днес шефът на ВКС Лозан Панов каза, че предложението на Данаил Кирилов съдържа „множество непълноти и неясноти.

„Днес, без по никакъв начин да обезпокоявам най-добрия юрист на управляващите, смея да кажа, че това предложение има множество непълноти и неясноти“. На въпрос кои са тези неясноти шефът ВКС отговори: „Кои са конкретните действия от страна на съдия Миталов, с които е накърнен престижа на съдебната власт и са нарушени неговите служебни задължения, както и кои конкретни действия и респективно бездействия са извършени, по кое конкретно дело – всичко това, което е от значение“.

Според шефа на ВКС много важно било да се посочат и доказателства.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share