Съдът върна делото срещу обвинения за блудства британски пастор

Съдът върна делото срещу обвинения за блудства британски пастор

Районният съд в Сливен върна на прокуратурата делото срещу обвинения в блудства с деца британски пастор Даниел Хъл заради допуснати отстраними процесуални пропуски в досъдебното производство.

Променена е и наложената на Хъл мярка за неотклонение „задържане под стража“ на парична гаранция от 50 хил. лева, съобщиха от съдебната палата в Сливен. Това стана след рекордно продължило разпоредително заседание от 10 часа на 20 януари до 11,50 часа на 22 януари. След края на заседанието от Районната прокуратура съобщиха на „Труд“, че обвинението ще протестира становището на Районния пред Окръжния съд. Докато не се произнесе втората съдебна инстанция, чужденецът остава в ареста.

Даниел Хъл /44 г./ се установил в ромския кв. „Надежда“ в Сливен преди няколко години. Купил две къщи, открил молитвен дом, правел щедри подаръци на бедните жители. През септември 2019 г. той бе задържан при акция на полицията в Сливен и специалисти по киберсигурност от София. По-късно срещу него бяха повдигнати обвинения за това, че е извършил действия на полово удовлетворение с лица от мъжки пол, в условията на продължавано престъпление, като е използвал положението им на зависимост.

Жертвите са осем момчета от гетото, като 5 от тях не са навършили 14 години. За тези престъпления законът предвижда от 2 до 8 години затвор, а за блудства спрямо малолетни – от 3 до 12 години лишаване от свобода. Делото влезе в съда преди месеци. Но първите две разпоредителни заседания се провалиха, след като защитата поиска отвод на единия съдия, а другият си направи самоотвод.

Хъл стана клиент на българската прокуратура, след като вече е бил осъждан в родината си. Срещу него има второ дело в Сливен за получени дарения за близо 960 хил. лева, за които британецът не е подал декларации и не е платил данък от 31 644 лева. С огромната сума пари се сдобил, след като разпространявал в интернет видео за тежкия живот на ромите в най-едната част на гетото.

Стотици хора изпратили пари по посочена банкова сметка, която била на негово име. На разпоредителното заседание Окръжният съд отхвърли всички искания на защитата за връщане или прекратяване на делото, както и за провеждането му при закрити врата. Първото същинско заседание е насрочено за 11 февруари.