Съдът гледа жалбите на 4 обвиняеми за адския взрив в Горни Лом

Съдът гледа жалбите на 4 обвиняеми за адския взрив в Горни Лом

Апелативният съд в София ще гледа на 28 май жалбите срещу оневиняването на четиримата обвиняеми, привлечени като единствени виновници за трагедията с взрива в Горни Лом, при който загинаха 15 души. Очаква се да се даде думата на частния съдебен обвинител Димитър Димитров – баща на загиналия на 26 години Михаил, който протестира че във внесения обвинителен акт прокуратурата не е привлякла длъжностни лица от висшата власт, които лично са допринесли за тази трагедия, уточняват от съда, цитирани от БГНЕС.

На 1 октомври 2014 г. взрив в завода за боеприпаси „Миджур“ в Горни Лом отне живота на 15 души – 13 мъже и 2 жени. През лятото на 2019 г. Окръжният съд на Видин оправда всичките четирима обвиняеми по делото за взрива в „Миджур“. Собственикът на завода Валери Митков, който загуби и сина си при взрива, бе оправдан по обвинение за причинена смърт на 15 души, както и за причиняването на трайни наранявания на други трима.

Втората обвиняема – Евелина Бахчеванова, също бе оправдана по повдигнатите обвинения. В момента на взрива тя е работила в министерството на икономиката. Третият обвиняем Божидар Василев също е невинен, според Окръжния съд на Видин. Василев е бивш служител на отдел “Контрол на общоопасните средства” в МВР. Видинският съд оправда и Палма Иванова, бивша служителка в завод „Миджур”, която е отговаряла за безопасните условия на труд във фабриката.