Съдът отказа обезщетение на ченгето Георги Калинков по делото за смъртта на Чората

Ченгето Георги Калинков, който беше подсъдим за смъртта на Ангел Димитров-Чората няма да получи обезщетение за това, че е започнал да изтърпява наказание и е бил 8 месеца в затвора, а след възобновяване на делото не е бил наказан изобщо поради изтекла давност. Това става ясно от решението на Софийския градски съд (СГС), където Калинков е завел иск за 150 000 лева обезщетение за неимуществени вреди за незаконно обвинение.

Миналата година идентично дело в СГС заведе Борис Механджийски, който също беше сред подсъдимите. При него обаче първоинстанционният съд реши, че му се полага обезщетение от 5000 лева. Според съдия Евгени Георгиев от СГС, обезщетението е за това, че Механджийски е бил в затвора, след като върховните съдии веднъж осъдиха всички полицаи на по 7 години затвор. След това обаче делото беше възобновено и друг състав на Върховния касационен съд реши, че полицаите са причинили смъртта на Чората по непредпазливост с бездействие, но давността по това обвинение вече беше изтекла и те не бяха наказани, пише Лекс. бг

Именно заради това, че Механджийски беше признат за виновен за по-леко наказуемо престъпление, съдия Георгиев беше приел, че му се дължи обезщетение, защото дори и да не беше изтекла давността, по него той е нямало да получи толкова тежко наказание и да лежи в затвора. На втора инстанция обаче Софийският апелативен съд (САС) отмени решението му и отхвърли иска на бившия полицай.

Според САС, щом Механджийски е бил признат за виновен, обвинението срещу него не е било незаконно и не му се дължи обезщетение. Аналогичен е прочитът и на съдия Елена Маврова от градския съд, която още на първа инстанция отхвърля иска на Георги Калинков. И той като бившия си колега пише в исковата си молба, че в продължилия 16 години процес е бил осъждан няколко пъти от различните инстанции на тежки наказания. Калинков изтъква, че това дълбоко и непоправимо е засегнало човешкото му достойнство, както и честта му на служител в МВР.

Здравето му също се влошило, а освен това той и колегите му дълго време били наричани в медиите убийци. Затова бившият полицай е поискал прокуратурата да бъде осъдена да му плати обезщетение от 150 000 лева. Съдия Маврова обаче подчертава в решението си, че основно изискване за търсене на обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди в такива случаи е лицето да бъде оправдано. След възобновяване на делото за смъртта на Чората обаче, върховните съдии не оправдаха бившите полицаи, а единствено не ги наказаха заради давността.

„Ищецът е признат за виновен в извършване на престъпление, резултат от преквалификацията и поради обстоятелството, че е приложен Закона за давността, същият не е наказан. Обстоятелството, че подсъдимият е осъществил основния състав на съответното престъпление, дори да не са налице квалифициращите признаци на престъпното деяние, не прави обвинението незаконно.

Ето защо, настоящият състав приема, че не е налице основание за ангажиране отговорността на държавата за вреди, тъй като не е налице едната от кумулативно изискуемите предпоставки от фактическия състав, предвиден в разпоредбите на чл. 2, ал. 1, т. 3 и т. 4 ЗОДОВ, а именно лицето да е оправдано“, мотивира се градският съд. Решението не е окончателно и Георги Калинков може да го обжалва пред САС.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share