Съдът пусна Бенчо Бенчев да се лекува в Турция

Съдът пусна Бенчо Бенчев да се лекува в Турция

Окръжен съд – Бургас като въззивна инстанция потвърди Определение на Районен съд – Бургас, с което бе разрешено на подсъдимия Бенчо Бенчев временно да напусне еднократно пределите на Република България за срок за връщане до 07.07.2020 г., за преглед и консултация в болница в Истанбул.

Срещу Бенчев е внесен обвинителен акт, с който му е повдигнато обвинение за лично укривателство и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Спрямо подсъдимия в хода на досъдебното производство е била взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 50 000 лева, както и мярка за процесуална принуда „Забрана за напускане на пределите на Република България“.

Видно от материалите по делото, Бенчев Бенчев е диагностициран с тежки заболявания. Същият е бил лекуван нееднократно в болнични заведения в Република Турция до момента на вземането спрямо него мярка за процесуална принуда „Забрана за напускане пределите на страната“.

С оглед на това, Бенчо Б. е преустановил посещенията си там. Спрямо подсъдимия междувременно е било предприето лечение в Неврологичното отделение на УМБАЛ – Бургас, като след изписването му бил насочен към допълнителни изследвания в Неврологична клиника в Република Турция, които не могат да бъдат осъществени в тази болница.

Според въззивната инстанция действително е налице уважителна причина, предвид здравословното състояние на подсъдимия, на същия да бъда разрешено да напусне пределите на Република България с цел посещение на медицинско заведение в Република Турция, където, видно от материалите, са били привеждани дългогодишни изследвания и лечение в предходен момент, и където, според лекарите, следва да бъдат направени.