Съдят варненски полицаи, поискали си подкуп от дилъри на дрога

Съдят варненски полицаи, поискали си подкуп от дилъри на дрога

Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт в съда срещу двама старши полицаи от Специализираното подразделение за охрана на обществения ред.

35-годишният Христо Г. ще отговаря за поискан подкуп в размер на 440 лева и приет дар в размер на 220 лева и 100 евро, чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, за да не извърши действия по служба. Престъплението е извършено като продължавано деяние.

Колегата му старши полицай Костадин К. е предаден на съд за престъпление по служба. Той не изпълнил служебните си задължения, за да може Христо Г. да набави облагата, като от това са настъпили немаловажни последици, съобщават от Апелативната прокуратура във Варна.

На 30 март 2019 г. двамата полицаи извършвали автопатрулна дейност със служебен автомобил. Дежурството им започнало в 8 часа сутринта и продължило до 20 часа. Малко преди 16 часа те забелязали автомобил, спрян непосредствено след навеса на автобусна спирка на Червения площад. В него пътували Ил. В. и Г. И., които били наети на „работа“ от Константин К. за доставката на поръчка с наркотични вещества.

„Работодателят“ им в момента търпи ефективна присъда във варненския затвор, заедно със съучастниците в наркоразпространението Руси Полковника и сина му Стоян. Появата на полицейския автомобил притеснила двамата младежи, тъй като в колата им имало наркотици. При личен обиск у единия тях било намерено пликче с наркотик. Последвало претърсване на комата, в която била намерена чантата с наркотици.

Полицай Христо Г. обяснил какво следва от това – сваляне на регистрационните табели, 2 000 лева глоба и задържане под стража. Ил. В. помолил служителя на реда „да измислят нещо“ и Христо поискал 440 лева за услугата да реши проблема.

Междувременно проверката на автомобила на двамата наркодилъри била засечена от техния работодател, който пътувал със сестра си. Помолил я да отиде при „новите“ му работници и да вземе „служебния“ им телефон под предлог, че е неин. Появата й предизвикала неприятна изненада, както у полицейските служители, така и у наркоразпространителите, които се рзделили.

По-късно двамата дилъри се върнали, за да „доплатят“ част от поискания от полицаите подкуп. Парите за него взели от Стоян, синът на Руси Полковника.

В обвинението на прократурата се посочва, че двамата подсъдими полицаи не издали заповед за задържането на нарушителите, не съставил протокол за обиска и претърсването на колата и не докладвали на оперативния дежурен за констатираното правонарушение.

Действията им са доказани от разпечатки на комуникации по мобилни телефони, видеокамерите в града, както и от използваните по делото специални разузнавателни средства.

Предстои делото срещу старши полицаите Христо Г. и Костадин К. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.