Съдят яко дрогиран шофьор, убил 74-годишен велосипедист

Съдят яко дрогиран шофьор, убил 74-годишен велосипедист

Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт срещу 37-годишен варненец, който под влияние на наркотични вещества, причини пътно- транспортно произшествие, в резултат на което загина 74-годишен велосипедист.

Инцидентът стана т. г. на 29 април, когато обвиняемият управлявал лекотоварен автомобил „Фолксваген Транспортер“ по булевард „Васил Левски“. Пред него плътно до бордюра вдясно се движел велосипедист, който вдигнал лявата си ръка, сигнализирайки за намерението си да се престрои вляво за обратен завой и предприел маневрата.

В това време обвиняемият бил на около 80 метра от него, като се движел със скорост от около 53 км/час. Вместо да изпълни задължението си да намали скоростта и при необходимост да спре, за да избегне произшествие, той се опитал да изпревари велосипедиста, ускорявайки и насочвайки също наляво управлявания от него автомобил.

Доближавайки пострадалия, очевидно давайки си сметка, че няма да може да го изпревари, той задействал спирачната система, но управлявания от него автомобил ударила задното колело на велосипеда. Жертвата паднала и ударила главата си в пътната настилка. Въпреки положените усилия от медиците, които пристигнали на място и го отвели в болницата, пострадалият починал, като смъртта е в пряка причинна връзка с причинената катастрофа.

В хода на разследването, чрез надлежна експертиза е установено, че обвиняемият шофьор е бил под въздействие на наркотици – морфин, кодеин, метадон, както и със следи от употребата на амфетамин и метамфетамин.

Той е предаден на съд за престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 2, б. „б“ вр. ал. 1, б. „в“ от НК, за което НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 15 години, както и лишаване от право да управлява автомобил. Предстои разпоредително заседание по делото.