Съдят 19-годишен за изтезание на куче, рязал му ушите и опашката

Съдят 19-годишен за изтезание на куче, рязал му ушите и опашката

Районна прокуратура – Козлодуй е предала на съд 19-годишния А.И. за жестоко отношение към куче, съобщиха от държавното обвинение.

На 25.07.2020 г. С.В. била при роднина в с. Крива бара, община Козлодуй, когато чула кучешко скимтене, идващо от съседния имот. Предположила, че животното е гладно. Взела със себе си храна и вода и отишла да го нахрани.

На място заварила стопанина И.А., който се опитвал да премести кучето на сянка, защото било много топло. То било видимо в много влошено здравословно състояние. Жената се поинтересувала за причината, на което мъжът й отговорил, че предния ден племенникът му А.И. го бил с лопата.

На следващия ден С.В. отново отишла да провери състоянието на кучето. При среща с бабата на А.И., тя й споделила, че внукът й постоянно измъчвал кучето, като отрязвал по малко от ушите и опашката с ножица.

Посъветвана да занесе пострадалото животно до ветеринарна клиника, свидетелката С.В. го транспортирала до гр. Козлодуй. Подала и сигнал на телефон 112.

Кучето веднага било прегледано от ветеринарен лекар, който установил, че то има опорна куцота на заден ляв крак, силен оток на крака и фрактура на таза. Ушите и опашката били отрязани, като липсвали шевове. Извършена му била операция за възстановяване на таза, с поставяне на пластини и винтове за закрепване на счупените кости. Стойността на лечението е 993,75 лева. Впоследствие животното било настанено в приют за кучета „Верен приятел” в гр. Козлодуй. Там проходило, но продължило да куца.

В хода на разследването по случая е установено, че действително А.И. нанесъл жесток побой над кучето, удряйки го с лопата за смет по цялото тяло. Тези му действия били съпроводени с репликите „Умри, бе!“, „Ще ме хапеш ли?“

Предстои делото срещу обвиняемия, който е осъждан, да продължи в съда.