Съд в Солун прати нашенка в затвора за… контрабанда, но тя…

Четири години в гръцки затвор може да лежи българка, осъдена задочно в Солун. Присъдата е за контрабанда, но според сънародничката ни, самата тя е жертва в измамна схема. Жената сподели, че е икономист по образование и има 37 години трудов стаж. Вече шест години води съдебна битка. Настоява за анонимност заради близките, които не знаели за случая, съобщава bTV.

През юли 2013 г. хладилен камион, тръгнал от България, е засечен в Гърция – с 24 хил. л безакцизен етилов алкохол. В документите, намерени в гръцкия шофьор, като изпращач е вписана нейна фирма. Година по-късно тя вече е обвиняема като съучастник в контрабанда.

По думите ѝ за това престъпление гръцкото законодателство предвижда от 5 до 20 години затвор.

Жената твърди, че няма нищо общо със сделката и че с данните на фирмата ѝ е злоупотребено. За казуса е сигнализирала и българските власти. „Според мен, данните са ми изтеглени от Агенцията по вписванията, Търговският регистър (…) подпечатани с печата на дружеството ми. При сканирането и публикуването – този печат е в умален размер. В умален размер се вижда, че е фалшифициран печатът на заловените документи”, коментира жената.

У нас е направена графологична експертиза, според която има разминавания между печатите, а пловдивската полиция дори започва разследване за фалшифициране. Гръцките разследващи се фокусират обаче върху това, че фирмата не е развивала дейност. „За тях е равнозначно, че съм извършила престъпление, защото в Гърция било немислимо да имаш фирма и с нея да не осъществяваш дейност”, допълни тя.

През ноември 2018 г. жената е получава 4 години затвор на първа инстанция. А преди два месеца в заседание, за което не била уведомена, присъдата ѝ е потвърдена. Новият ѝ адвокат ще иска анулиране на решението. Жената заяви, че нейна позната ѝ е дала съвет да си извади фалшива лична карта и да напусне страната или да си излежа присъдата и след това да си търся правата.