Съседска война на ул. „Ландос“ в Столипиново засенчи Мондиала

Съседска война на ул. „Ландос“ в Столипиново засенчи Мондиала

Истинска война се разразява между два рода на територията на кв. „Столипиново“ в Пловдив. Ескалацията на напрежението между Камберови и Ракипови достига връхната си точка през лятото на 2006 година. Воюващите си спретват среднощно меле с всевъзможни оръжия, което взима две жертви, пише „Марица“.

Враждуващите фамилии на Камберови и Ракипови живеят на ул. „Ландос“. На номер 31 в един двор, но в отделни малки къщурки, живеят около 30 души от рода Камберови. На съседния номер – 33, пък са долепени кирпичените домове на Ракипови. В махалата отдавна се говори, че двете фамилии продават дрога. Но Камберови като че ли имат повече успех. Постепенно бутат съборетините си и вдигат къща като палат с мансарди и арки. Собственик е Илия Камберов, по прякор Рамбо. При всеки удобен случай Камберови подмятат на Ракипови, че са бедни. Напрежението между двете фамилии расте.

Датата е 9 юни. Започва Мондиал 2006-а. Честта да открият първенството имат отборите на Германия и Коста Рика. Привечер Илия Камберов отива да пие кафе с адвоката си Ангел на бензиностанция на „Цариградско шосе“ в Пловдив. Срещата е за оформяне на документи за продажба на имот. Сделката обаче е в друг град и пътуването се отлага. Адвокатът оставя Рамбо в махалата към 21 часа.

Мачът вече е започнал. На полувремето 16-годишният Асен Асенов от рода Ракипови отива да купи цигари. На връщане минава покрай Янко Камберов – Исмет, който пие ракия на пейка на ул. „Джебел“, съседна на „Ландос“. Момчето си върви по пътя, но Исмет изрича реплика, която ще разпали огъня на враждата.

„За нищо не ставаш!“, казва той. „Защо ме обиждаш?“, пита Асен. Този отговор влудява Янко, той скача от пейката, хваща момчето за гърлото и го тръшка в земята.

Асен надава вой. Виковете му за помощ чуват Красимир Манолов – Гюнай, от Камберови, и чичото на Янко – Туби. Те веднага скачат и идват на помощ на Исмет. Ядосани, че е отвърнало на Исмет, и те започват да ритат яростно момчето, а то вика още по-силно.

В това време по улицата се прибира Огнян Рангелов – Шенол, баща на Асен и един от тарторите на Ракипови. Като вижда, че бият сина му, той скача да го спасява. Разразява се остър скандал. Новината за стълкновението бързо обикаля махалата. Само за минути воюващите фамилии започват трескаво приготовление за битка. Прибират се по къщите си и вадят скрити огнестрелни и хладни оръжия, бухалки и прътове.

В този момент Рамбо минава по улицата, но усеща, че нещо не е както трябва, тъй като е прекалено тихо. На пътя среща Шенол и другия Рангел от рода Ракипови, на когото викат Осман. Рамбо ги предупреждава да се прибират по къщите си, но те му просъскват да си отива, че иначе ще му изкарат червата. Тогава неочаквано Рамбо получава удар с дръжката на пистолет в дясното око. Бликва първата кръв.

Раненият вика сина си Чечи да го води в болницата. В това време вече се е заформила барикада на ул. „Джебел“.

На улицата се събират около 100 души от двата рода

Карат се жестоко, но изведнъж някой извиква, че идва полиция, и враждуващите временно се скриват. След неочакваното полувреме на враждата битката между Камберови и Ракипови пламва с нова сила.

Гюнай се обръща към Ракипови и ги заплашва, че отива за пушката си, за да ги застреля всичките. И изпълнява заканата си. Получава подкрепление от брат си Светослав Манолов – Емран, който живее на близката улица „Кармен“. Подшушва му, че наближава войната и че ще трябва вече да вадят оръжието. Красимир отива в кухнята, вдига дървена греда и измъква скрита пушка и газов пистолет. Светослав си взима кутийка с осем патрона и боен пистолет ТТ, който крие в сандък в двора на къщата.

В същото време Ракипови не стоят със скръстени ръце. Осман вади газов пистолет, а роднините му – вили и прътове. Камберови пък се снабдяват с бухалки, колове и камъни. Около 50 души си спретват меле насред ул. „Джебел“. Красимир и Светослав зареждат оръжието и откриват огън напосоки към Ракипови.

Оттам отвръщат с газово оръжие. Жените вият на умряло, а мъжете се сблъскват едни с други. Настава масов бой с прътове, колове и голи ръце. Оформя се апокалиптична картина – чуват се около 10 изстрела, жени си скубят косите, кълнат и се заканват.

В престрелката като в сцена от екшън филм е ранена смъртоносно 55-годишната Верка Ракипова. Гюнай улучва жената с пушка в крака. Тя пада, започва да моли за помощ. Покрай нея се събират хора. Тя крещи на дъщеря си Златка, че не може да се движи и да я закарат в болницата по най-бързия начин.

Въпреки кървавите сцени боят между двата рода не спира. Величко, братовчед на Верка, се опитва да препречи пътя на Красимир, но чува как той зарежда оръжието. Племенник на Ракипови се затичва към него да избие пушката, но Гюнай го прострелва в лакътя. В суматохата зад потрошена врата на кирпичена къща се опитва да се скрие Донка Ракипова. Тя носи на ръце 8-месечното си бебе. Двамата братя гърмят и по нея.

Куршум от пистолета на Светослав се забива в крака на младата жена. Наблизо е 32-годишният Николай Петров, роднина на Донка. Той се насочва към Емран да му вземе ТТ-то. Светослав гръмва и го улучва в гърдите. Като виждат жертвите, Камберови се изнизват от бойното поле. След минути мястото е окупирано от полиция и линейки.

Простреляната Верка, майка на три деца, умира на път за болницата от кръвоизливи, а Николай издъхва след 12 дни от нараняванията, без да успее да види първата си рожба. Съпругата му Мария го погребва бременна в третия месец. Донка Ракипова и Велко Джевизов дълго време се лекуват от раните след жестоката престрелка. Светослав и Красимир от рода Камберови са арестувани, а оръжието е открито под теракотени плочки в двора на „Ландос“ 31. При обиск в къщата на Камберови е намерен цял боен арсенал – пистолет, пълнители за оръжие, ловна пушка, патрони, рязани цеви и други опасни оръжия.

Темида няма милост

Година по-късно, през 2007-а, за умишленото убийство Красимир Манолов е осъден на 17 години затвор, а брат му Светослав – на 15 години. Оттогава враждуващите родове не си говорят, нито се поздравяват, но не се и бият.

Няколко години по-късно човек от Ракипови е заловен със 115 пакетчета наркотик и е осъден. Рамбо ослепява с едното око. Вечерта на 10 юни 2009-а полицаи и жандармеристи атакуват новостроящия се палат на ул. „Ландос“ 31 и задържат собственика му – безработния Рамбо. В дома под гредите следови кучета надушват 50 пакетчета хероин за пласиране. Намерени са 20 000 лв., ново оръжие и златни накити. Рамбо е обвинен за търговия с хероин и е вкаран в ареста.