Със скандал тръгна делото срещу Баневи, наели 10 адвокати

Спецсъдът даде ход на делото срещу Николай и Евгения Баневи, както и срещу майката на бизнесмена Мария Банева, пише news.bg. Всеки от обвиняемите се яви с по няколко адвоката – Николай Банев с четири, плюс дъщеря му Мария Банева, която се яви като негов защитник, жена му Евгения – с 4, а майка му Мария – с двама, пише „Труд“.

Делото започна с разпит на свидетелите Милена Шопова, оперативен счетоводител, Венцислав Генов, работи като автопатрул, Анна Главинова, безработна, Виолета Божкова, административен секретар. Защитата на Баневи поиска от съда Николай Банев да даде интервю на журналистите. Също така адвокатите на фамилията настояха преди разпит на свидетелите да пристигнат справки от НАП.

Иначе според адвокат Татяна Дончева разпитът на свидетелите щял да е наизуст. Според обвинението справките били налични. Дончева обаче посочи, че справките на приходната администрация не са налични. Оказа се, че исканите данни от Баневи са 27 чувала. Прокуратурата се съгласи да позволи подсъдимите да си копират данните, които смятат, че ги оневиняват. В момента тези доказателства били в Националната следствена служба. Адвокатите поискаха тези чували да бъдат присъединени към настоящото дело.

Татяна Дончева обвини държавното обвинение, че лишава клиентите й от право на защита. Прокуратурата я изнерви с непрестанните забележки и адвокатката насъска съда да наложи на обвинителката Мария Дойчева да подходи уважително, защото не била детска учителка да наставлява защитниците, информира news.bg.

След това съдът излезе в почивка, за да вземе решение по исканията. В крайна сметка специализираният наказателен съд отложи делото срещу семейство Баневи поради събиране на допълнителни доказателства. Съдът задължи Прокуратурата да предостави заверени справки и декларации от НАП за периода от 2007 до 2013 г по делото срещу Николай, Евгения и Мария Баневи. От Специализирания съда обявиха, че поради събиране на доказателства делото се отлага за 20 ноември 2019 г. от 10:00 ч. Разпитът на свидетелите също ще бъде проведен в следващото заседание, след представяне на оригиналите от посочените документи

Припомняме, че 26 октомври миналата година Николай и Евгения Баневи бяха арестувани на летището в Ница въз основа на европейска заповед за арест, издадена от българските власти. Зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви, че има двама привлечени за източване на приватизираното дружество „Полимери“.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share