Таксиджия остави млад учител пред хотел преди година и повече никой не го видя

Таксиджия остави млад учител пред хотел преди година и повече никой не го видя

Всяка година у нас стотици хора се обявяват за издирване. Само през 2022 в неизвестност са били 839 души. Полицията е успяла да открие близо 90 процента от тях. Не такава обаче е историята на 34-годишен учител от Русе, чиито следи се губят от месец май миналата година.

Само през миналата година в Русенска област за издирване са обявени 590 души, много от тях обаче са бегълци и укриващи се от закона. Случаите на съмнително изчезнали хора са пет. Някои от тях разкрити, други не.

Но роднините не губят надежда и продължават да чакат близките си. Такава е и историята на преподавателя по английски език от Русе – Атанас Маринов. Той е в неизвестност повече от година. Последната следа от 34-годишния мъж е платена от него нощувка в столичен хотел.

Атанас Маринов излиза от дома си на 14 май миналата година. Качва се в такси. Курсът е до летище София. По пътя сменя плановете си, взима пратка и нощува в хотел.

На следващия ден се прибира в Русе, отново с такси. Шофьорът го оставя пред бариерата на хотел в града. Това установява полицията от записи на охранителните камери и разговори със свидетели.

„Цяла нощ е ползвал мобилния си интернет. На сутринта в 7 часа и 16 минути е последното му сърфиране. И до този момент няма връзка с телефона и до този момент ни вест, ни кост от него“, заяви пред БНТ Васил Добрев, вуйчо на изчезналия.

Близките на Атанас подават сигнал в полицията месец след изчезването му. Надявали са се, че решението му е взето емоционално и ще се върне вкъщи или поне ще се яви на държавния си изпит във Великотърновския университет.

Но това така и не се случва, а издирването му става още по-трудно, защото записите от камерите се пазят месец. Мъжът е работил като онлайн преподавател към китайска компания. Пишел и книги.

„Стои си вкъщи и взема достатъчно много пари за нашия стандарт. Не е от тези, дето да ходи с момичета, по дискотеки, забранени субстанции да приема, нито алкохол, нито цигари, камо ли дрога“, коментира още Васил Добрев.

Преди месеци от водите на Дунав изплуват останки на труп. Предстои ДНК експертиза да докаже дали са на изчезналия Атанас. Близките му обаче не вярват той да се е удавил.

„Като видя неговия труп ще повярвам и се надявам по неговите снимки, ако някой гражданин го види, да се свърже с мен“, каза още Васил Добрев.

Издирването на изчезнали хора се прекратява след 20 години. Изключение правят случаите с незавършило наказателно производство.

Ако някой има информация за мъжа, може да се свърже с вуйчото на телефон: 0882 509094.