Тандемът, ужилил НОИ с 3 млн. лв., сам си правел фалшиви печати

Бившата служителка на НОИ Александрина Георгиева и мъжът й Лазар Лазаров, вероятно сами са си правели фалшивите печати, с които са изготвяли удостоверенията за пенсиониране.

Двамата са задържани за измама с пенсии за над 3 млн. лв. Александрина Георгиева, която е бивш служител на осигурителния институт, започнала частна практика като консултирала бъдещи пенсионери. Тези, на които не им достигал осигурителен стаж, й давали пари, а тя трябвало да ги внесе в НАП. Вместо това обаче пенсионната консултантка задържала за себе си сумата и съставяла неистински документи. В това й помагали мъжът, с който живее на семейни начала Лазар Лазаров и дъщеря й Николина Георгиева.

Проверка на в. „Марица“ в търговския регистър установила, че Лазар Лазаров бил собственик на две фирми, една от които се занимавала с изработване на печати. Така с производство на щемпели се занимавала Карин – 97 ЕООД, която била основана от Лазаров на 7 март 2011г. Регистрирана е на същия адрес, на които и фирмата на Александрина Георгиева за извършване и консултации по пенсионно, социално и здравно осигуряване – ул. Богомил 29. Това е адресът, на който двойката е живеела. Възможно е именно чрез Карин – 97 ЕООД да са били направени фалшивите печати.

Освен това фирмата извършвала и счетоводни услуги, търговски и полиграфически дейности, както и внос и износ на стоки. Според данните от търговския регистър Карин – 97 ЕООД има два запора на дружеството само осем месеца след регистрирането й. Единият е в полза на Бул Маркет Си Ен Джи и е на стойност 8367,25 лв., а другият е в полза на ОББ и е за 761 036,24 лв.

Лазар Лазаров е регистриран и като земеделски производител. Освен това има и трета фирма – Пазаров, Тодорова и СИЕ 2019, която се занимава с покупка на стоки с цел препродажба и продажба на собствено производство. С нея се извършвали и спедиционни превозни и складови сделки. Лазаров не е едноличен собственик на дружеството – негов съдружник е Петя Николова Тодорова.

Припомняме, че съседите на Лазар разкриха пред „Марица“, че преди години мъжът имал земеделски бизнес в първомайския край. Гледал краставици и пъпеши. Възможно е да е правен опит през бизнеса му да се перат парите от схемата за източване на осигурителния институт.