Тежка присъда за Илия Стоичков, който изнасили и уби доцент

Тежка присъда за Илия Стоичков, който изнасили и уби доцент

20 години затвор получи днес Илия Стоичков за жестоко убийство на доцент Стефан Нейков, след като бе признат за виновен от пловдивски съд.

Съдът определи, че убийството е извършено с особена жестокост и по много болезен за жертвата начин. Стоичков, който ликвидира известният учен от Селскостопанският институт в Садово, не пророни дума в съда за 20-годишната си присъда. Той получи 18 години затвор за убийството и 3 години за грабежа на златен синджир от Стефан Нейков. Съдът наложи една обща присъда от 20 години.

Съпругата на жертвата Ирена и синът му казаха, че са удовлетворени от наказанието и магистратите са свършили работата си много добре. Държавното обвинение в лицето на прокурор Георги Пенев бе категоричен, че ще обжалва и ще иска доживотна присъда. Над 30 години съм прокурор по тежки дела, но такава жестокост не сме виждали. Страшно е“, каза прокурор Пенев.

Защитата на Стоичков – адвокат Красимир Елдъров, заяви, че неговата теза е, че убийството е настъпило по непредпазливост и, че клиентът му не е имал намерение да се стига до тази драматична развръзка. Той също ще обжалва, защото смята, че присъдата е висока.

Убийството бе извършено на 2 юли миналата година. Тогава съпругата на Стоичков – Иванка, имала интимна среща с доцента, с когото имали стари отношения. Преди години тя била студентка в Пловдив и Нейков са поддържали връзка. Иванка е споделила със съпруга си, че е била изнудвана от доцента. Стоичков отишъл на мястото на срещата им край село Оризаре и там извършил гаврата и убийството на научния сътрудник.

Аутопсията е установила множество наранявания по главата, кръвоизливи, счупени ребра, разкъсани вътрешности и разкъсване на аналния отвор. Освен че е пребит до смърт, трупът на Нейков е бил и ограбен.

Стоичков е откъснал от врата му златен синджир, който е оставил в заложна къща в Стамболийски.

One thought on “Тежка присъда за Илия Стоичков, който изнасили и уби доцент

Comments are closed.