Терористът, убил двама вчера във Франция, бил озверял от изолацията

Терористът, убил двама вчера във Франция, бил озверял от изолацията

Бежанецът от Судан, който вчера уби двама французи с нож и рани още петима души, бил озлобен от наложената в страната самоизолация. Припомняме, вчера мъжът нападна минувачи в центъра на град Роман-сюр-Изер (департамент Дром) в югоизточна Франция.

Нападателят е бил недоволен от мерките за самоизолация, въведени от властите във връзка с разпространението на коронавируса, съобщи източник на прокуратурата пред АФП.

Според свидетели, цитирани от източника, „в продължение на няколко дни нападателят не се е чувствал добре поради самоизолация. Бил е озлобен от наложените мерки и ситуацията като цяло“, съобщават източници от прокуратурата.

По време на разпита след нападението мъжът обяснил, че името му е Абдула Ахмед-Осман и е роден в Судан през 1987 г. Според агенцията той казал на разследващите и „не помни какво се е случило“. На нападателя предстои да бъде извършен психиатричен преглед, предаде БНТ.

По време на претърсване в къщата, в която е живял мъжът, е задържан 28-годишният му съсед, също бежанец от Судан. Впоследствие е извършен и трети арест на мъж от Судан, който също е живял в същата къща.

Ръководителят на френското министерство на вътрешните работи Кристоф Кастанер определи действията на нападателя като „терористичен акт“, но все още властите изчакват да приключи разследването по случая, за да може той официално да бъде обявен за терористичен акт.