Тинейджър – крадец на кола и кафе-автомати, участвал и в поругаването на гробове

Тинейджър – крадец на кола и кафе-автомати, участвал и в поругаването на гробове

Осемнайсетгодишен младеж е уличен в опит да ограби ценности от гроб на момче при разследването на други криминални прояви. Потресаващите подробности излезли при разпитите на тинейджъра за кражба на лека кола и монети от два кафе автомата в пазарджишкото село Юнаците.

Младежът участвал в кражбата на лек автомобил „Тойота“ заедно със свой авер от селото. ​В хода на разследването е установено, че единият от тях – 18-годишният Й​. С., е взломил и откраднал и парите от касите на два вендинг- автомата за напитки в селото, като от единия взел стотина лева, от другия – около 150.

Криминалистите продължили работата си с престъпния тандем, за да установят дали двамата не са автори и на други посегателства в района. Така неочаквано попаднали на данни за връзка на младежа с поругаването на гроб с цел кражба през 2019 година, когато той е бил едва на 16 години. Апашът, който е от ромски произход, е имал информация, че починалото момче, чиито тленни останки били положени в турското гробище край Юнаците, е от богато семейство.

Вероятно е предположил, че тялото е погребано заедно със злато и ценности, каквато традиция има в някои религиозни общности. Така един ден почернените родители заварили последния дом на детето си разровен и поруган. Мародерът обаче не успял да открадне нищо.

Когато започнал да копае, за да разрови ковчега на погребаното момче, му попречила бетонна плоча, своеобразен саркофаг, в който бил поставен ковчегът с тялото на момчето. Не успял да разбие плочата и се отказал. Потресените родители на покойника подали сигнал тогава до пазарджишката полиция, че някой се е опитвал да разрови гроба на сина им и имало образувано производство срещу неизвестен извършител. Пред разследващите преди дни младежът разказал и за това си посегателство, потвърди говорителят на местната Областна дирекция на МВР Мирослав Стоянов.