ТОЛ камерите засякоха кола с 244 км/час тази сутрин по Околовръстното

До пет месеца КАТ вече ще може да хваща шофьори с превишена скорост и чрез камерите на толсистемата. Тази сутрин камерата на Северната тангента е засякла кола, която се е движела с 244 км/час. Толуправлението има 55 мобилни и близо 300 стационарни камери.

Ако КАТ ползваше в момента камерите на толсистемата, само за два часа на Северната тангента над 100 шофьори щяха да бъдат засечени и санкционирани заради висока скорост.

„Имаме над 100 нарушения, които са над тази скорост. Фрапантното е едно нарушение със скорост от 244 км/ч, което е почти двойно на ограничението на скоростта“, заяви доц. Георги Балабанов, външен експерт към Националното толуправление по БНТ.

Камерите на толсистемата ще изчисляват средната скорост на автомобилите от началната до крайната им точка и така също ще могат да бъдат засичани нарушители.

„Тестовете в реални условия показаха, че нашата система съвсем точно може да изчисли средната скорост в различни отсечки от републиканската пътна мрежа, като тук взехме две отсечки около 12 – 13 км. Самите резултати показват много висока точност, която в рамките от стотни на километър в час, което означава че сме на прав път“, каза Борислав Кръстев – главен експерт.

„Текат процедури по сертифициране на самата техника и очакваме Българският институт по метеорология да се произнесе, както и да се направят промени в закона. Предполагам до 4 – 5 месеца, ако всичките институции работим в синхрон и най-вече да мине промяната в закона, това може да е факт“, заяви Георги Темелков, директор на Националното толуправление.

С нови промени в Закона за движение по пътищата глобите за превишена скорост ще се увеличат.