Топ криминалисти проговориха за убийствата, разтърсили цяла България

Професия криминалист – да живееш на бързи обороти, с висок адреналин и без планове за утре. Така минават работните дни на шефа на криминологията към СДВР и заместникът му, съобщава Нова телевизия. Комисарите Ангел Бадънков и Калин Ленков работят по най-тежките престъпления на територията на София.

Шесторното убийство в Нови Искър, разчленените трупове на съпрузите край Негован, убийството на Дарина и малката Никол, отвличането на Адриан Златков са само част от случаите, разкрити от криминалистите към СДВР. „Тези престъпления ще ми оставят отпечатък до края на живота. Такова нещо не се забравя“, разказа началникът на криминалния отдел Бадънков.

А за да стигнат до извършителите, криминалистите често сливат деня с нощта, а службата им става втори дом. „Конкретно за шесторното убийство и за отвличането на Адриян около месец и половина сме били почти денонощно на работа. Прибирали сме се за много малко да спим, някои пъти не сме се и прибирали, спали сме и по служебните стаи“, разказа зам.-началникът на криминалния отдел Калин Ленков.

Такава е цената за успешния завършек на всяко тежко криминално престъпление, поне тази в служебен план. „Вътрешно си удовлетворен, но за сметка на това ти взима личен живот, взима ти моментите в които твоите деца растат. Моите деца са израстнали без баща. Когато се прибера, те вече са заспали. Това е съдбата на всеки криминалист“, поясни Бадънков. През тази тежка професия служителите преминават по-леко, когато имат силен екип и 100% доверие помежду си. „Екипът е най-важната част. Трябва да си имаме доверие, да си помагаме. Както успехите, така и провалите да са общи“, каза Ленков. Към днешна дата криминалистите към СДВР отчитат повече успехи, отколкото провали.

По думите на комисар Бадънков при убийствата разкриваемостта е почти 100% за последните няколко години. Затова понякога се разочарова от коментарите на бивши служители в системата, които омаловажават труда на действащите правоохранители. „Аз мога да ви дам статистика за последните десет години, за да видите, че престъпността намалява. И то при положение, че преди десет години София е била милион и 400 хиляди, а в момента е два милиона“, поясни Бадънков.

Успеваемостта при разкриването на тежките престъпления криминалистите обясняват и с доброто взаимодействие с останалите институции. „В момента МВР и прокуратурата работят в такъв синхрон, че такива престъпления, първо, че ще бъдат разкрити, второ, че извършителите дълги години ще изкарат в затвора. Няма ги вече и силовите структури. Няма и ясно изразен ъндърграунд на територията на София, което е индикация за добрата работа на полицията и прокуратурата“, казват двамата криминалисти.

„А другата индикация за добре свършената работа е общественото одобрение и повишаването на доверието в МВР“, казва комисар Бадънков. За него и колегите му това е най-голямата награда – да работят в полза на хората.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share