Трагедията в САЩ: Два трупа след българско клане в Ню Йорк

Трагедията в САЩ: Два трупа след българско клане в Ню Йорк

Български емигрант и 12-годишната му дъщеря бяха заклани в Ню Йорк миналата неделя. Арестуван за кървавата трагедия е един от синовете на убития Михаил (Майкъл) Андреев – Майкъл-младши. Бащата и малката София ще бъдат погребани в Троян по направено приживе настояване от убития мъж. Ако бъде признат за виновен, Майкъл-младши може да получи доживотен затвор, защото смъртната присъда в щата Ню Йорк беше отменена през 2004 г.

До двойното убийство се стига, след като на 19 септември вечерта Майкъл-младши и баща му започват да се карат. Според щатската полиция момчето намушкало фатално баща си и 12-годишната си сестра София.

„Те се караха постоянно“, разказва пред BG VOICE Стефан, един от другите синове на жертвата.

Свидетел на ужаса става най-малкият брат – 9-годишният Иван. Сега той е под грижите на държавните институции.

„Надявам се скоро да може да е с нас. Но системата тук пречи. Позволяват ни да го виждаме, но е трудно за него да разбере какво се случва особено като е без семейството си. Травмиращо е за всеки“, продължава Стефан.

Според него 22-годишният Майкъл Андреев-младши

е страдал от шизофрения

по наследство от биологичната им майка и баба.

„Симптомите на Майкъл се влошаваха“, разказва той. „Много пъти предупреждавахме баща ни и казвахме на семейството ни, но нищо не се направи. Баща ни беше твърде любящ и прощаващ към Майкъл за всичко, което той правеше, независимо колко лошо“, обяснява още Стефан. На въпрос дали ще прости на брат си, той отговаря: „Трудно е да кажа заради състоянието му, но се молим за душата му“.

Трагедията се разиграва в град Уорън, Ню Йорк.

„Малкият брат чува и вижда намушкванията. Той бяга от къщата, търси помощ. Връща се обратно, защото знае, че 12-годишната му сестричка е там. Намира я с прободни рани, бяга отново навън и отива при съседите, които се обаждат на полицията“, казва Джак Келър, говорител на щатската полиция в Ню Йорк. На мястото полицаите открили Андреев-старши и малката София мъртви. Майкъл Андреев-младши също е в къщата.

„Адреев-младши е бил на терасата на втория етаж. Той изглежда скача от там с нож в ръка и има рани, които сам си е причинил“, казва още серж. Келър. Андреев-младши е откаран с хеликоптер в болница,

където по-късно е арестуван

Само преди два месеца той публикува в Инстаграм снимки от семейно пътуване до Русия, на които пише „Господи, обичам семейството си“.

Майкъл Андреев-младши е арестуван по две обвинения за убийство от втора степен и по едно обвинение за престъпно притежание на оръжие от четвърта степен. Разследващите не разкриха информация за предполагаемия мотив или събития, довели до клането.

Не е ясно дали Андреев има адвокат.

„Баща ми беше любящ човек, който винаги поставяше на първо място семейството си. Роден в България, той беше трудолюбив човек и обичаше занаята си. Като имигрант в Съединените щати от бивша комунистическа страна, той познава трудностите. Всичко, което той правеше, беше в името на неговите идеали. Но най-важното – той обичаше всичките си деца, до самия край“, сподели Стефан малко след убийството. Според него трагедията е можело да бъде предотвратена. В почерненото семейство са общо петима братя и сестри.

Докато единият от братята следвал в Американския университет в България, другият се обучавал в Американските военовъздушни сили в Щатите. Кампания GoFundMe е събрала сумата от $28,829 от необходимите $75,000 към вторник. Тя е предназначена за покриване на разходите за погребение, пътуване и за подпомагане на грижите за по-малкото дете.