Трафикантката на 17 бебета иска да я разследват в Гърция

„Искам в Гърция, колкото се може по-бързо. Да се явя там – това искам“, каза в Бургаския апелативен съд 44-годишната Гюлгес Салим. Тя се разследва в Гърция за трафик на 17 бебета и бе арестувана в Камено миналата седмица, след като срещу нея е издадена европейска заповед за арест от гръцката прокуратура.

Днес по настояване на защитата й, в съда бе разпитан мъжът, с когото Гюлгес живее на семейни начала вече 17 години. Атанас Иванов заяви, че двамата работили в чужбина през последните 6-7 години, като освен в Гърция, са били и в Германия, и Холандия. Те обаче често се връщали в България и винаги в бащината къща на Атанас в Камено. Точно от там е арестувана Гюлгес след специализирана полицейска акция.

Адвокатът й Калин Янев поиска по-лека мярка за задържане – домашен арест или парична гаранция заради влошеното й здравословно състояние. Тя била прясно оперирана, дори да се наложило от ареста да я водят в болница, за да й махат конците. Освен това трябвало да бъде на строг диетичен режим, който в ареста не можело да се спазва.

Според адвокат Янев няма опасност клиентката му да се укрие, тя не е осъждана и никога не е била уведомявана или призовавана от гръцките власти, където се води разследването за трафик на бебета от България към Гърция. Прокуратурата обаче настоя Гюлгес Салим да остане в ареста, за да може да бъде обезпечена за делото по същество, което трябва да реши дали ще бъде екстрадирана в Гърция. Ако бъде призната за виновна, тя може да получи от 5 до 10 г. лишаване от свобода.

В кулоарите на съда мъжът на арестуваната отрече тя да се е занимавала с продажба на бебета.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share