Треньорът Велчо Клешков, избил семейството си, изпитвал ужас от пандемията

Треньорът Велчо Клешков, избил семейството си, изпитвал ужас от пандемията

Близо година след трагедията във Велинград, при която известният треньор по плуване Велчо Клешков уби съпругата си Йорданка Пенина и сина им Владимир и се самоуби, досъдебното производство по случая все още не е приключило.

Основна причина за това е техническа експертиза на телефони и разговори, възложена на Института по криминалистика на МВР, която все още не е готова.

Последният ден от живота на семейството е 12 април 2020 г. В жилището им във Велинград около 9,30 ч. на Цветница братът на установения като убиец 68-годишен треньор по плуване подава сигнал в полицията, че се случва нещо ужасно. Семействата на двамата братя Клешкови живеят на различни етажи в една къща.

Още с първите викове и крясъци, които чува от етажа на Велчо и Йорданка, братът отива и опитва да влезе. Велчо обаче изскочил в коридора и успял да го изтика през входната врата. Разследващи са убедени, че към този момент 58-годишната съпруга Йорданка и 23-годишният им син Владимир вече са били умъртвени от Велчо.

По телата на убитите и самоубилия се са открити множество наранявания. По неофициална информация Йорданка е убита с множество удари от нож поне час преди сина си. Тя е открита в спалнята, а синът Владимир, който е страдал от вродено заболяване и е бил трудноподвижен, на входа на стаята му към коридора. По тялото на момчето са намерени видими следи от съпротива и борба, както и много други тежки наранявания от нож.

Бащата Велчо Клешков е намерен в коридора на дома. Той първоначално е опитал да пререже вените си, а след това си е нанесъл удари с ножа в областта на гърдите. Оръжието на престъплението е открито край трупа му.

Много хора във Велинград продължават да не вярват, че Велчо Клешков е избил семейството си и е сложил край на живота си.

Причините за това са много. Веднага след убийствата, а и до момента, не са известни сигнали за домашно насилие в семейството на двамата треньори. Съседите ги описват като скромни, тихи и сплотени родители, които са работили усърдно и са се грижили за болния си син.

В хода на самото разследване отпадат версиите за ревност, финансови и битови проблеми, които да са предизвикали трагичните действия на Велчо. Още повече, че всички го описват като изключително привързан към съпругата и сина си.

Велчо Клешков и Йорданка Пенина освен съпрузи са и национално известен тандем – треньори по плуване. Двамата създават своя плувен клуб “Белмекен” във Велинград през януари 1996 г. Клешков е председател на клуба, но водеща фигура в него е съпругата му, която е старши треньор.

Убитата Йорданка Пенина е била сред олимпийските ни надежди в женското плуване през 70-те и началото на 80-те години на миналия век и един от най-добрите български треньори по плуване. Като състезател и възпитаничка на спортното училище в Пловдив тя е била известна, че плува всички дистанции на свободния стил още от детските си години във Велинград.

Била е в стихията си обаче в съчетаното плуване и бътерфлай. През 1980 г. прави рекорд на 200 метра бътерфлай, който остава ненадминат в продължение на 6 г.

В стила бруст единствено по-добра от нея на национално ниво е била Таня Богомилова.

Сривът при Йорданка като спортист настъпва през 1980-а, когато въпреки качествата и водещите ѝ резултати в различните плувни дисциплини не е одобрена за участие на олимпиадата в Москва през 1980 г. Три години по-късно Пенина вече е треньор по плуване на клуб “Вихрен” в Сандански.

Докато е там, Йорданка сключва брак с колегата си плувец Ясен Янков, с когото имат две деца.

В средата на 90-те години Пенина и първият ѝ мъж изненадващо се развеждат и тя се прибира сама в родния Велинград. Там среща бъдещия си съпруг Велчо, с когото се познава още от дете. След женитбата двамата създават плувен клуб “Белмекен”. Ражда се и синът им Владимир, който обаче е с вродена церебрална парализа и ментални проблеми.

Именно във Велинград Йорданка показва истинските си треньорски качества. От тандема Клешков – Пенина през годините излизат десетки национални шампиони по плуване във всички дисциплини и стилове. 11 техни състезатели стават стипендианти на престижни университети в САЩ.

Какво обаче унищожава този тандем в живота и спорта, и то по един драстичен, нечовешки начин? От началните дни на разследването и досега все повече се затвърждава версията, че Велчо Клешков е избил семейството си и е посегнал на себе си след неочакван психически срив, съобщава 24 часа. Разследващите са категорични, че двете убийства и последвалото самоубийство са дело на треньора.

Според събраните свидетелски показания през последните месеци от живота си Клешков бил обсебен от разразилата се пандемия. Постоянно търсел информация за вируса убиец и не криел страховете си от случващото се у нас и по света. Говорел и за различните конспиративни теории, съпътстващи развитието на пандемията, за които се информирал от интернет.

Експерти смятат, че това е отключило страхове и е сринало психиката му, за да вземе фаталното решение да избие семейството си и да сложи край и на собствения си живот.

След освобождаването от прокуратурата дни след трагедията телата на Йорданка Пенина и сина ѝ Владимир са взети от децата на Йорданка от първия ѝ брак и са кремирани.

Велчо Клешков е погребан в гробището на Велинград от свои близки в тесен кръг. Създаденият от двамата именити треньори плувен клуб “Белмекен” възобнови работата си няколко месеца след смъртта им – през лятото на миналата година. В управлението му влезе големият син на Йорданка – Ясен Янков, а старши треньор е възпитаникът на клуба и бивш национален състезател по плуване Георги Сейменов.