Три години без Милена, убита от любов: Болка, липса на присъда и без вина

Три години едно семейство вече не е същото. Една майка и един баща са останали без сълзи, с разбити сърца и само със спомена за дъщеря си. Точно преди три години 26-годишната Милена Динова бе отнета от любимите й хора – от майка, баща и брат.

Изминаха едни болезнени три години от жестокото убийство, станало в село Куртово Конаре, а убиецът все още е без присъда. Повече от 24 месеца Илиян Рангелов се явява в залите на пловдивските Окръжен и Апелативен съд. Надеждата у близките на Милена бе човекът, който им я отне, да получи заслуженото. Надеждата бе победена от разочарованието – на финалната права делото срещу Рангелов бе върнато на първа инстанция.

TrafficNews проследява всяка една стъпка по казуса, всяко едно дело и заседание. Всеки път наш репортер се изправяше лице в лице с почерненото семейство, а поглеждайки ги в очите виждаше един угаснал пламък, загасен на 28 декември 2017 година.

Борба! Това е думата, с която може да се опише семейство Динови. Ангелина, Кръстьо и Илин са готови на всичко, за да почетат паметта на Милена достойно и подобаващо. За целта те се надяват да чуят „Виновен” и „доживотен затвор”. Но дали това ще се случи, ще получи ли Милена възмездие и какво ще реши накрая съдът? Все въпроси, чийто отговор ще научим в бъдеще.

Какво се случи през тези три години?

Убийството стана през декември 2016 година. Младата двойка имала много проблеми и често са избухвали скандали между тях. Те били сгодени от май, а на Коледа той й подарил пръстен. Веднага след празника избухнал и последният голям скандал между двамата преди фаталната нощ.

Рангелов не пускал никъде Миленa, дори и на кафе с приятелки. Често скандалите им били именно заради болезнената ревност на Илиян. Той е и изключително агресивен като често изпадал в моменти на амок и умопомрачение.

Милена е работила в месарската фирма „Новомес”, като в нощта на убийството тръгнала към работа, а Илиян е настигнал близо до дома им. Двамата се скарали, след което той я ударил в главата и забил ножа в гърдите й. След това инсценирал заспиване, за да отклони разследващите. Колегите на Милена открили тялото й, след като се притеснили, че не е отишла на уговореното място.

Часове след убийството, Илиян сам е направил пълни самопризнания.

Той бе арестуван и спрямо него повдигнато обвинение. Още в първите часове от ареста ми, Рангелов направи опит да се самоубие, като разряза ръката си с пластмасова запалка. След като бе стабилизиран, той се изправи пред магистратите, където получи постоянна мярка „задържане под стража”.

Година по-късно делото бе стартирано. В залите на Окръжен съд бяха изслушани всички свидетели и вещи лица. Всички улики водеха към Илиян Рангелов, който до последно отричаше да е автор на жестокото убийство. Неистова болка изпитаха близките и роднините на Милена, когато пред погледите им бе излъчен следственият експеримент. На мултимедията бе представена цялата фактическа обстановка около случая, а кадрите бяха изключително мрачни и жестоки. Илиян показваше няколко пъти как поваля жертвата и забива ножа в гърдите й.

Но дори в последната си дума пред Окръжен съд, Илиян категорично отказа да признае вина. Магистратите го осъдиха на 14 години затвор, тъй като според тях не е извършено престъпление по член 116 / убийство по особено жесток начин/ , а по член 115. Родителите на момичето бяха буквално съкрушени, като чуха решението на съда.

Както семейство Динови, така и Рангелов обжалваха пред Апелативен съд присъдата. Въпреки борбата, въззивната инстанция също не постанови най-тежкото наказание спрямо Илиян. Те увеличиха с две години престоя му затвора.

В началото на юли обаче, делото претърпя обрат. Заради нарушения в един от протоколите още на първа инстанция, Върховният касационен съд върна делото на фаза „разпоредително заседание”.

В средата на септември, залата в Окръжен съд отново бе препълнена от близките на Милена. Преди всяко заседание те бяха пред съда с трансперант в ръка „Справедливост за Милена”. Пред магистратите Рангелов отново с високо вдигната глава каза „Невинен съм”.

Той не призна вина и делото тръгна по общия ред.

Какво се случва към този момент?

В три поредни заседания бяха изслушани свидетелите и вещите лица. В началото на януари делото ще продължи с представяне на експертиза на ножа, с който е убита Милена. Илиян Рангелов ще даде обяснения и може да започнат пледоариите.

Сърцата на семейство Динови отново са свити от страх, че няма да чуят така желаната присъда. За трета поредна година празниците в семейството не са същите. Коледната елха грее, но не озарява душите им. Духът на Коледа пристига, но само да напомни, че след броени дни ще се почете датата на смъртта на Милена – момичето, което завинаги остана на 26.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share