Тръгна процесът за „българско“ убийство в Полша

Доживотна присъда очаква трима българи, обвинени в убийството на сънародник в полския град Костшин над Одра. Случаят стана на 14 май м. г., убийците успяха да избягат, но впоследствие бяха заловени във Франция, докато се опитват да избягат във Великобритания.

32-годишният Красимир и 26-годишната проститутка с български паспорт Айра бяха нападнати жестоко на ул. „Йоан Павел Втори“ в Костшин брутално, а според очевидци случаят изглеждал като разчистване на сметки в мафията по филмите. През нощта на 14 срещу 15 май след 23:00 часа пред жилищен блок на ул. „Йоан Павел Втори“ 5, в който живеела двойката, спрели два автомобила с български регистрационни номера.

Жертвите излезли навън и тогава били атакувани, като били намушкани по повече от 10 пъти – мъжът в слабините, а жената в областта на корема. Според съдебно-медицинската експертиза Красимир издъхнал секунди след нанасянето на смъртоносните пробождания. След това нападателите избягали. Впоследствие с европейска заповед за арест били арестувани 31-годишният Мартин Д., 30-годишният му брат Димитър Д. и баща им Иван Х., а сега и тримата са подсъдими по делото за убийство на Красимир и нанасяне на телесни повреди на Айра.

„Може и да ни е снимала камерата, но аз си знам, че съм невинен. Всички ни уважават, защото сме добри момчета.“ – обяснява Мартин Д., цитиран от съдебен репортер на полския вестник „Газета Лубуска“.

Красимир не е сред живите да разкаже какво точно се е случило, в съдебната зала съдиите слушат разказа на Димитър Д. „Към 22.30 отидох при братовчед ми Ивайло на ул. „Асфалтова“. Предложи да отидем до дюнера. Но през това време звънна баща ми и ни извика при себе си, защото имал някакъв проблем с румънци. Обадил му се през това време и Красимир. Отидохме за баща ми на ул. „Йоан Павел Втори“. Като слизах видях Красимир и Айра, Красимир ни обиждаше, закачаше се, провокираше ни да се сбием. Отиде до Ивайло и го удари с юмрук в лицето. Ивайло залитна и брат ми отиде при Красимир и той го удари и него. Дойдоха някакви румънци и започнаха да се бият с всички. Аз и брат ми ударихме няколко пъти Красимир. Като си тръгвахме видях, че лежи на една страна.“ – обяснява своята версия Димитър.

Според информация от обвинението българите се изпокарали заради терена, на който работела проститутката Айра. Независимо от това какво говорят подсъдимите, цялата случка е записана от няколко видеокамери от градския мониторинг. Целият бой е продължил няколко десетки секунди, като убийците дори не гасили двигателя на колата. След убийството се скрили в Берлин. Семейството на Красимир обаче тръгнало да търси отмъщение и пред дома на един от нападателите в германската столица дошла тълпа от 40 жени, които тръгнали да хвърлят камъни по прозорците. Тогава Иван и синовете му решили да избягат в Англия, но ги хванали при гранична проверка на излизане от Франция. На подсъдимата скамейка са само двамата братя и баща им, тъй като Ивайло бил освободен от френските полицаи.

Според юристи и цялата тройка я чака доживотен затвор. Ако синовете може някак си да се измъкнат по-леко, това било изключено за 47-годишния им баща. Иван Х. имал присъда от 23 години за убийство у нас и голяма част от нея излежал в затвора от 1996 до 2015 година. Ако бъде признат за виновен, това ще му се брои за рецидив. Следващото съдебно заседание е насрочено за средата на април.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share