Турски съд отложи делото срещу четиримата български граничари

Делото срещу четиримата български гранични полицаи, гледано в наказателен съд в турския град Къркларели, днес не беше гледано по същество. Съдебният състав отложи процеса за 4 февруари 2020 г.

Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков са обвинени за смъртта на турски рибар, причинена по небрежност.

Днес бе второто заседание на процеса, гледан от съд за тежки престъпления в тракийския град. Делото отново бе отложено, тъй като съдът не се е произнесъл по процесуалното възражение на защитата по подсъдността.

Местният адвокат на подсъдимите Джошкун Молла иска прекратяване на делото, тъй като по същия казус е имало проведен съдебен процес в България, завършил с оправдателна присъда. Също така се очаква изпращане от българска страна на документите по съдебната поръчка.

Роднините на починалия турски бракониер са отнесли казуса и до Европейския съд по правата на човека в Страсбург, но той е отхвърлил жалбата им с мотива, че българският съд е издирил необходимите доказателства и правилно е решил делото.

Томовете с доказателства в защита на бившите гранични полицаи Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков, все още не са постъпили в турския съд, каза по-рано турският адвокат Джошкун Молла.

Той е внесъл протест с искане за прекратяване на делото. „Първо за давност, после – този случая е разглеждан от отговорни български съдилища. Има и решение на европейския съд по правата на човека в Страсбург. Казваме, че този съд не е отговорен да даде това решение, защото вече случаят е приключен и има решение“, обясни той мотивите, предаде БНР.