Турчин без книжка подхвърли 200 лева подкуп на полицаи

Турчин без книжка подхвърли 200 лева подкуп на полицаи

Общо четирима шофьори на автомобили са били задържани по досъдебни производства на Окръжна прокуратура – Пловдив през почивните дни за това, че са предложили подкуп на полицаи, за да не ги санкционират за извършени нарушения на Закона за движение по пътищата.

Престъпленията, в които са обвинени, са квалифицирани по чл. 304а, ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 27 февруари 2021 г., в Пловдив, на кръстовището на ул. „Захаридово“ и ул. „Асенова крепост“, полицейски служители са извършили проверка на 51- годишен водач на автомобил. За да не го глобят, той подхвърлил в служебната кола 50 лева. На същата дата, в с. Първенец, при извършена проверка, 44-годишен мъж подхвърлил банкнота с номинал 20 лева в полицейската патрулка, за да не бъде санкциониран. На същата дата, в Пловдив, за проверка бил спрян лек автомобил, управляван от 35-годишен турски гражданин. Той не представил валидно свидетелство за управление и за да избегне отговорност, подхвърлил в служебния автомобил 200 лева. Отново на 27.02. 2021 г. в Пловдив, 19-годишен шофьор е предложил на полицейски служители сумата от 20 лв., за да не бъде санкциониран за извършено нарушение, тъй като се опасявал от реакцията на баща си.

И в четирите случая полицейските служители не са взели парите и веднага са уведомили дежурен разследващ полицай. Срещу предложилите подкуп са започнати бързи производства и те са били привлечени към наказателна отговорност.

Трима от водачите /на 51, 44 и 35 години/ са били задържани за срок от 72 часа с постановление на дежурен прокурор. Четвъртият /на 19 г./ – е бил освободен, след повдигане на обвинението, като спрямо него е била взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 500 лв. Спрямо обвиняемия турски гражданин, с постановление на наблюдаващия прокурор, е била наложена и забрана да напуска пределите на страната.

Предвиденото от закона наказание за престъпленията, в които четиримата са обвинени, е лишаване от свобода до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева.

Разследването по досъдебните производства продължава.