Тъмнокож изнасилвач на англичанки настоява съдът да го освободи, защото бил „пълноправен бежанец“

Изнасилвачът, от който Великобритания настръхна, бе осъден на доживотен затвор. Етиопецът Темесджен Деста нападна жена в Бирмингам часове, след като удуши друга жена на плажа Мърсисайд. 32-годишният мъж бе осъден на доживотен затвор за изнасилването на двете жени.

През март започна мащабно издирване на бежанците от Етиопия, като полицията предупреди, че той пътува нагоре и надолу по железопътната мрежа, за да набелязва жертвите си.

Деста е отишъл във Великобритания през 2017 година, минавайки през Шотландия. Днес в съда стана ясно, че той е бил заключван и преди година за расистки обиди към охрана и притежание на нож, но успял да избегне затвора. По време на делото Деста пледира за невинност и каза на съдията, че е „пълноправен бежанец“ и го помоли да го помилва.

Деста бе признат за виновен в обвинението за изнасилване, както и други опити за изнасилване. Извергът е завързал една от жертвите си във влак, пътуващ към Бирмингам от Ливърпул на 15-ти март. Той е направил опит за изнасилване и над друга жена 10 часа по-рано. Деста нахлул в апартамента на жена, след като разбрал, че живее сама. Хванал я за гърлото и я хвърлил на леглото, твърдейки, че притежава нож.

След това вързал ръцете й с колан от халат, краката й с кабела от зарядното на телефона и барикадирал вратата със стол, преди да избяга. Жената успяла да избяга след 45 минути и побегнала към портиера с вързани ръце. Деста заплашвал всичките си жертви, че ще ги убие.