Търновка загина в планината от измръзване

Търновка загина в планината от измръзване

Търновка почина от измръзване в планината. 43-годишната Кремена и нейният приятел решили да си направят преход в Стара планина между хижите „Мазалат” и „Тъжа”. Те пристигнали в „Мазалат” и вечерта до късно празнували и се черпили. На следващия ден към обяд тръгнали към следващата хижа, въпреки предупрежденията на хижаря да не го правят, тъй като не со падготвени и екипирани за този преход.

Според планинари преходът между двете хижи е 5-6 часа през лятото, а през зимата може да се достигне до 9 часа, при това ако се извършва от хора, добре екипирани и запознати с местността и терена.

„Тръгването чак в 13 ч. е абсолтно безразсъдно и неразумно. Как са го решили още повече, че Кремена е опитна планинарка е била запозната с трудностите и с риска, което поемат”, недоумяват познати на двойката.

След три часа преход, около 16, ч. Кремена и приятелят и решили все пак да се върнат, но се загубили и около два часа се лутали по билото на планината. Въпреки това те така и не позвънили за помощ, надявайки се че ще се справят и сами със ситуацията. Чак в 18 ч. уморени и премръзнали те се обадили на хижаря в хижа „Мазалат”.

Когато били открити от спасителите, жената вече била фатално премръзнала и не може да нарави и крачка повече. Към 20 ч. двамата бедстващи били извадени от спасителите, но жената вече била полумъртва. По пътя към най-близкото село Горна Росица, тя починала.

При направената аутопсия станало ясно че причината за смъртта е стомашен кръвоизлив. Според лекари причина за това е нарушаването на кръвообръщението от хипотермията, която жената получила в резултат на измръзването.