Търсят дрога в изоставения самолет, прелетял нелегално въздушното ни пространство

Търсят дрога в изоставения самолет, прелетял нелегално въздушното ни пространство

Следи от наркотици се търсят в прелетелия нелегално въздушното ни пространство 70-годишен самолет, открит изоставен и покрит с платнище край Търговище. Това стана ясно от разследването, което се води от Варненската апелативна прокуратура. Летателният апарат е малък, двуместен „Piper PA- 20“ и е произведен в периода 1949 – 1954 г. По документи е бракуван.

Минал е абсолютно нелегално през територията на няколко държави с двама пътници на борда, преди да кацне у нас. Прелетял е от Литва през Полша, Словакия, Унгария, Румъния и Сърбия. Кацнал е във Видин, където са заредили гориво, след което е стигнал до малко частно летище, намиращо се в село Буховци. „Не мога да коментирам, има следствие“, заяви пред „Телеграф“ стопанинът на летището Райчо Илиев.

Самолетът е намерен при обход на възможни места за кацане в област Търговище. Прихванат е от унгарските военновъздушни сили с американски самолети Ф-16 и румънски самолети Ф-16, съобщиха от Министерството на отбраната на Румъния. Изтребителите са изпълнявали задачи по охрана на въздушното пространство и през цялото време са съпровождали самолета нарушител. От българското МО потвърдиха, че на 8 юни самолет с двама души на борда, прелитайки ниско, е навлязъл на наша територия. „Моментално е локализиран. Не се наложи веднага да се вдигат изтребители. Движението му беше проследено. Противовъздушната отбрана беше в готовност, но в нито един момент самолетът не представляваше

заплаха за цивилна или военна инфраструктура в България. Летеше на ниска височина, с ниска скорост, т.е. труден за прихващане от изтребители по този начин. Беше следен през цялото време. Локализиран е къде е кацнал на територията на страната и в момента МВР извършва съответните действия за установяване на причините на това нарушение”, заяви военният министър Драгомир Заков.

От прокуратурата уточниха, че за нарушаване на въздушното пространство виновниците ги грози до 10 години затвор. „МВР е разпоредило пълна проверка на всички места, на които може да кацне подобно летателно средство. Установено е, че самолетът е излетял от Литва, минал е през Полша и Словакия“, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков. Самолетът е бил бракуван по документи. „Тече разследване на хората в самолета и целта на полета“, каза още Рашков и потвърди, че машината е дерегистрирана от регистъра на Литва.

Бизнесменът с Чесна откри откраднат камион

Бизнесменът Райчо Илиев от Търговище, който стопанисва летището в село Буховци, се прочу през 2013 г., след като облетя с малък самолет „Чесна“ три региона в България и сам успя да открие откраднатия си камион „Мак“. Освен летище Илиев развива бизнес със специализирана строителна техника, а камионът бе откраднат от базата на фирмата му „Радита“ в Търговище.