Убиецът на Дамла вероятно няма да излежи цялата присъда

Убиецът на Дамла вероятно няма да излежи цялата присъда

Убиецът на малката Дамла вероятно няма да излежи цялата си присъда от 25 г. затвор, а ще излезе на свобода на 16-ата година. Това е мнението на момчилградския адвокат Дойчо Гелимачев, който представляваше в процеса родителите на убитото 7-годишно дете, пише 24rodopi.com. Осъденият Мехмед Хасан вероятно ще полага общественополезен труд, докато е в затвора. В този случай два дни се зачитат за три излежани, което означава, че ще бъде приспадната 1/3 от присъдата. Това се случи с осъдения кърджалиец Джунейт от Кърджали, който уби майка си и баща си, но не излежа цялата присъда. Мехмед Хасан вече излежа близо 1 година и 9 месеца.

Припомняме, че Върховният касационен съд се произнесе окончателно, че убиецът на малката Дамла от Момчилград трябва да остане в затвора 25 години. Висшите магистрати потвърдиха изцяло присъдата на Апелативния съд в Пловдив. Припомняме, че делото бе гледано на 29 март т.г. Повече от пет месеца по-късно, върховният съд излезе с решение. Зверското убийство бе извършено на 17 декември 2017 година. Дни преди деянието 26-годишният първи братовчед на детето-Мехмед Х., открил ключовете за жилището на леля си в своя автомобил и решил да се възползва.

Във фаталната нощ майката на Дамла била на работа в завод край Кърджали. Жената карала извънредна смяна и тръгнала за работа, след като детето заспало. 30 минути след полунощ първият братовчед на Дамла се промъкнал в жилището. Той обикалял стаите, а след като влязъл в спалнята и детенцето се събудило. За да прикрие влизането си в жилището младият мъж убил момиченцето. Той го задушил с голи ръце, притискайки устата и носа му. Медицинските експертизи показаха, че натискът е бил толкова силен, че дори Мехмед е счупил зъбче на 7-годишното дете.

След като Дамла издъхнала, мъжът увил главата и раменете й с тиксо, след което напуснал дома. В шахта в близост до блока разследващите открили захвърлените ръкавици, тиксо, ключ за дома, както и два презерватива. Окръжният съд в Кърджали даде общо 23 години затвор на убиеца. След обжалване, апелативните магистрати в Пловдив увеличиха наказанието с още 2 години.

Пред Върховния съд защитата поиска намаляване на размера на наказанието „лишаване от свобода“, а частните обвинители и граждански ищци поискаха увеличаване на наложеното наказание. Припомняме, че съдът реши убиецът да изплати на родителите на детето общо 400 000 лева кръвнина.