Убиецът на Дамла вероятно няма да излежи цялата присъда

Убиецът на малката Дамла вероятно няма да излежи цялата си присъда от 25 г. затвор, а ще излезе на свобода на 16-ата година. Това е мнението на момчилградския адвокат Дойчо Гелимачев, който представляваше в процеса родителите на убитото 7-годишно дете, пише 24rodopi.com. Осъденият Мехмед Хасан вероятно ще полага общественополезен труд, докато е в затвора. В този случай два дни се зачитат за три излежани, което означава, че ще бъде приспадната 1/3 от присъдата. Това се случи с осъдения кърджалиец Джунейт от Кърджали, който уби майка си и баща си, но не излежа цялата присъда. Мехмед Хасан вече излежа близо 1 година и 9 месеца.

Припомняме, че Върховният касационен съд се произнесе окончателно, че убиецът на малката Дамла от Момчилград трябва да остане в затвора 25 години. Висшите магистрати потвърдиха изцяло присъдата на Апелативния съд в Пловдив. Припомняме, че делото бе гледано на 29 март т.г. Повече от пет месеца по-късно, върховният съд излезе с решение. Зверското убийство бе извършено на 17 декември 2017 година. Дни преди деянието 26-годишният първи братовчед на детето-Мехмед Х., открил ключовете за жилището на леля си в своя автомобил и решил да се възползва.

Във фаталната нощ майката на Дамла била на работа в завод край Кърджали. Жената карала извънредна смяна и тръгнала за работа, след като детето заспало. 30 минути след полунощ първият братовчед на Дамла се промъкнал в жилището. Той обикалял стаите, а след като влязъл в спалнята и детенцето се събудило. За да прикрие влизането си в жилището младият мъж убил момиченцето. Той го задушил с голи ръце, притискайки устата и носа му. Медицинските експертизи показаха, че натискът е бил толкова силен, че дори Мехмед е счупил зъбче на 7-годишното дете.

След като Дамла издъхнала, мъжът увил главата и раменете й с тиксо, след което напуснал дома. В шахта в близост до блока разследващите открили захвърлените ръкавици, тиксо, ключ за дома, както и два презерватива. Окръжният съд в Кърджали даде общо 23 години затвор на убиеца. След обжалване, апелативните магистрати в Пловдив увеличиха наказанието с още 2 години.

Пред Върховния съд защитата поиска намаляване на размера на наказанието „лишаване от свобода“, а частните обвинители и граждански ищци поискаха увеличаване на наложеното наказание. Припомняме, че съдът реши убиецът да изплати на родителите на детето общо 400 000 лева кръвнина.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share