Убиецът на Милен Цветков купонясвал на Витоша преди катастрофата

Кристиан Николов, който под въздействието на наркотици причини тежката катастрофата в София, при която загина Милен Цветков, е празнувал заедно с приятелката си Симона Цветкова рождения й ден в местността „Златните мостове“ на Витоша. На празненството, което се състояло ден преди фаталния инцидент, при който загина журналистът, присъствала голяма група млади хора, сред които е бил и аверът им Георги Иванов-син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, уточнява „Блиц“.

Както вече стана ясно Симона Цветкова и Георги Иванов също са пътували в тузарския джип на Николов при мелето.

Полицията се е отзовала на сигнал за шумното парти по време на карантината и се отправила към мястото, за да санкционира наглите нарушители и да ги изгони. Там органите на реда срещнали изключително арогантно и надменно поведение от младежите, а синът на Лъчезар Иванов дори изтъквал, че баща му е депутат. В крайна сметка, след намесата на полицията партито приключило, след което 22-годишният Кристиан отпрашил със скъпото си возило, а приятелите му се разотишли.

По-рано днес на Симона Цветкова и Георги Иванов бяха повдигнати обвинения за затаяване на истината. Наложена им е парична гаранция в размер на 10 000 лв.

Софийска градска прокуратура преквалифицира обвинението спрямо Кристиан Николов, като на същия е предявено ново, по-тежко обвинение за извършено от него умишлено престъпление по чл. 342, ал. 3, б. „в”, във връзка с ал. 1, пр. 3 от НК.

На 19.04.2020 г., около 18.00 ч., в района на кръстовището на ул. „Хенрик Ибсен” с бул. „Черни връх” в столицата, обвиняемият Николов, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил Audi Q7, нарушил правилата за движение по Закона за движението по пътищата, като се е движил със скорост над разрешената и не спрял при приближаване на кръстовището при червен сигнал на светофарната уредба, вследствие на което умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков. Случаят е особено тежък, тъй като деецът е управлявал моторно превозно средство след употреба на различни видове наркотични вещества – амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам. Застрашил е живота и здравето на множество участници в движението, като деянието е извършено на оживено място.

Съгласно разпоредбата на чл. 342, ал. 3, б. „в” от Наказателния кодекс за особено тежки случаи наказанието е от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор.

По делото е изготвено предварително заключение на назначената съдебно-медицинска експертиза от аутопсията на пострадалия, от което е видно, че вследствие на удара от ПТП на Цветков са били причинени множество несъвместими с живота травми – счупване от 3 до 11 ребро, травма на черния дроб, както и сърдечна тампонада.

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на извършителя на престъплението – „задържане под стража“.