Убиецът на сливенския бизнесмен пипал със силиконови ръкавици

Убиецът на сливенския бизнесмен пипал със силиконови ръкавици

Скарване около използването на имот, по който преди време са били получени евросубсидии е в основата на безразборна стрелба, при която около обяд на 20 юли е бил убит сливенският бизнесмен Стоян Стоянов, разкриха криминалистите от ОД на МВР-Сливен.

45-годишният мъж, който има няколко овощни градини в землищата на няколко села, бе открит застрелян със 7 куршума около 6.00 часа на 21 юли под купчина сухи клони в изоставен напоителен канал край село Панаретовци.

Според патоанатомите, смъртта е настъпила около 13.30-14.00 часа предния ден. Стрелбата е била извършена с преправен в боен газов пистолет ИЖ, а стрелецът е била на разстояние от метър-метър и половина.

Куршумите са били разпръснати по цялото тяло, два са заседнали в главата, единият е преминал през сърцето.

До откриването на извършителя се е стигнало изключително трудно, коментира директорът на ОД на МВР – Сливен, старши комисар Димитър Величков. По думите му близките на убития Стоянов са направили опити сами да го намерят и са отъпкали огромен район около местопрестъплението. Обаждането на телефон 112 е станало часове по-късно, наложило се е на няколко пъти да пускат следови кучета, докато стигнат до замаскирания в канала труп.

Задържаният за престъплението 36-годишен Иван Георгиев е непознат за полицията. Младият мъж е от село Панаретовци. И той като жертвата се занимава с овощарство, градината му е в съседство с тази на Стоянов.

Според местните, преди две години продал на сливналията парцела и уж сделката била съвсем нормална. Наскоро обаче Георгиев проявил претенции за имота, тъй като насажденията там били с пари от европроект, а срокът за възстановяването не бил изтекъл. Новият собственик обаче отказал да върне обратно градината, тъй като направил допълнителни подобрения . Предполага се, че това е било в основата на спора, който от чисто вербален е стигнал до стрелба от упор.

В хода на досъдебното разследване са се включили топ-криминалистите както от Сливен, така и от ГД НП, огромно съдействие оказали от института по психология на МВР, Научноизследователския институт по криминалистика и служители на РУ-Сливен, отдел „Разследване“, сектор „НТЛ“.

Проверени са били записите на всички видеокамери в огромен радиус, тъй като имало сведения за придвижване на съмнителен бус в района по времето, когато Стоян е бил убит. До извършителя се стигнало чак на 6 август, когато при претърсвания на негов имот полицаите открили в една от кухините на оградата скрития там пистолет.

„Има все още доста неща около мотива за убийството, все още продължават и следствените действия, ние сме повдигнали обвинение за предумисъл от страна на задържания. Косвените данни сочат, че е имало предварителна подготовка. Стрелец е бил със силиконови ръкавици, в последствие слага други, брезентови, за да изтегли трупа, направил е частични самопризнания“, коментира окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов.

Иван Георгиев е с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, повдигнатото обвинение при доказване в съдебна зала предвижда доживотен затвор. Мъжът до сега е имал едно единствено нарушение: карал автомобил с преправени номера, заради което му е била наложена глоба. Женен е и има две малки деца на 4 и на 7 години.

Новината за задържането на панаретовеца изкара на улицата пред дома му близки на застреляния Стоянов, които направиха опит да изпочупят прозорците. Късно вечерта в събота се е наложило на място да бъде изпратена полицейска охрана.

Шест са убийствата от началото на годината на територията на ОД на МВР-Сливен, всички те са разкрити, извършителите са установени и задържани.