Убиец на пътя получи 8 месеца условно

„Нищо не мога да върна. Всеки ден минавам от там и се сещам за случката. Не мога да преживея това, което се случи“ – думите са на 66-годишният асеновградчанин Тодор Кехайов, изречени пред пловдивския окръжен съд. Изправиха го да отговаря за тежка катастрофа, при която загина водач на лек автомобил. Кехайов призна вината си и получи наказание от 8 месеца условно с 3 г. изпитателен срок. Разделя се и с книжката си за 15 месеца.

Трагичният инцидент стана на 26 октомври м.г. На отбивката за кариерата на село Мулдава Кехайов, който работил като шофьор на камион, не спрял на знак „Стоп“ и блъснал кола, която се движела по пътя Асеновград-Кърджали. Зад волана бил 63-годишният Костадин Атанасов, който на 11 ноември починал в болница от нараняванията си. Обвиненият за катастрофата направил всичко по силите си, за да окаже помощ на пострадалия, като след произшествието сигнализирал за станалото.

Според изготвената експертиза причина за инцидента било единствено поведението на Кехайов. „Относно наказанието, смятам че трябва да бъде определено при баланс на смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства, тоест към средния размер“, заяви прокурор Борис Мендев. Той посочи добрите характеристични данни на подсъдимия, но и нарушенията на Закона за движението по пътищата, за които е санкциониран. Адвокатът на пострадалите се съгласи с него и не поиска по-високо наказание.

„Той е неосъждан, в напреднала възраст и е с влошено здравословно състояние – диабетик е и често влиза в болница“, каза защитничката на Кехайов Къймет Шилева. Тя уточни, че мъжът има 45 години стаж като шофьор на камион и поиска наказание под минимума, предвиден от закона.

Наказанието на Тодор Кехайов подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.