Убийствена осморка от ГРУ зад опита за отравяне на Емилиян Гебрев с „новичок“

Убийствена осморка от ГРУ зад опита за отравяне на Емилиян Гебрев с „новичок“

Eкип от осем офицери от руското военно разузнаване (известно преди като ГРУ) са в основата на отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. Това гласят резултатите от съвместно разследване, проведено от сайтовете Bellingcat, The Insider и сп. „Шпигел“.

Разследващите сайтове вече неведнъж са писали за това, че в опита за отравяне на Гебрев са замесени служители на ГРУ, но сега екипът е успял да установи истинските имена и „партизанските прякори“ на всички агенти, както и да изясни обстоятелствата и възможните мотиви за покушението.

На 28 април 2015 г. Емилиян Гебрев почувствал парене в очите. Започнал да вижда лошо и започнал да вижда ярки цветни ивици като на екрана на стар телевизор. Няколко минути по късно губи съзнание. За щастие наоколо е имало много хора – всичко се случва по време на прием, организиран от Гебрев за партньорите му.

Предприемачът по спешност се озовава в болница. Горе-долу същите симптоми почувствал и синът му, намиращ се в съвсем друга част на града, а също така и директорът на компанията на Гебрев, който също бил далеч. Единственото, което обединява и тримата е, че сутринта на същия ден са били заедно във офиса на фирмата, който се намира в хотел „Орбита“ в София.

По-късно (вече през 2019 г.) следователите идентифицират на записите от видеокамерите на паркинга на хотела офицера на ГРУ Денис Сергеев (оперативно име – Сергей Федотов). Същият онзи Сергеев, който пристига във Великобритания заедно с „Боширов“ и „Петров“ в деня на отравянето на руско-британския двоен агент Сергей Скпал и дъщеря му. А лаборатория в университета в Хелсинки, специализирана на химическо оръжие, успява да открие в организма на Гебрев следи от органофосфати, които са свидетелство за това, че е направен опит предприемачът да бъде убит с нервнопаралитично вещество от семейството „Новичок“.

Въпросите за това кой стои зад покушението отпадат от само себе си. Но както са успели да изяснят The Insider, Bellingcat и Der Spiegel, Сергеев не е бил единственият изпълнител – ако се съди по всичко, в операзията са взели участие не по-малко от 8 агента на ГРУ.