Убийството на възрастна гледачка влиза в учебник на МВР

„Непоносима воня се носи от апартамент на улица „Славянска” №1 „А” в Хасково.” Такъв сигнал подал в дежурната на РПУ-то обитател на същата кооперация. Тази история е от средата на 90-те години на миналия век. „Дежурен офицер тогава беше младият оперативен работник по криминална линия Митко Ставрев. Водещ на дежурната следствено-оперативна група, посетила адреса, бе опитният следовател Кирил Керанов, който след напускането на системата е известен адвокат и до ден днешен”, разказва началникът на група „Тежки престъпления” в тогавашната РДВР Васил Матвеев пред „Марица“. Той допълва, че качествено извършеният оглед довел до разкриването на убийството.

Апартаментът, от който се носила непоносимата смрад, бил заключен и се наложило пристигналият следовател Керанов, в присъствието на двама свидетели, да изкърти вратата. „От сектора в дирекцията беше изпратен Митю Василев. Той се завърна и докладва, че едно младо момче в районното иска да изкара убита починала от естествена смърт жена. През това време бях на друг случай в Узунджовската кория, където имаше разчленен труп с неизвестна самоличност. Поинтересувах се и звъннах на Николай Сапунджиев, който беше началник на сектора в РПУ. Той каза, че се чакат резултатите от аутопсията, но следователят бил убеден, че смъртта е насилствена. Още при първоначалния внимателен и подробен оглед на разлагащия се и покрит с червеи труп Керанов и съдебният лекар Георги Стефанов открили, че подезичната кост на жената е счупена. Оттам възникнало и съмнението за душене. Имах поглед и върху развитието на младия работник Ставрев, който още тогава показваше качества и най-вече се учеше на занаят”, споделя дългогодишният криминалист Васил Матвеев. А че става въпрос за убийство, потвърдил след аутопсията отново и д-р Стефанов.

„Това ме накара да се върнем на повторен оглед в жилището за търсене на дактилоскопни следи”, спомня си четвърт век по-късно юристът Кирил Керанов.

Жертвата била 70-годишната Недялка Янева. Качествено извършеният оглед дал основни насоки към издирване и залавяне на извършителите. Същественото констатирано било, че на масата в апартамента на жертвата имало три чаши, кана за вода и еднолитрова бутилка швепс. „Тоест, това е основание да се предполага, че освен жертвата е имало и други лица. Колегите от Научно-техническата лаборатория (НТЛ), посетили местопроизшествието, бяха Христо Кирчев и Георги Георгиев, лека му пръст. Водещият разследването бе преценил правилно, че един ден не е достатъчен, за да се извърши качествен оглед. И това даде резултат. На една от чашите Гецата Георгиев от НТЛ открил годна дактилоскопна следа”, пояснява Матвеев някои тънкости от професията.

Отпечатъкът бил пуснат за проверка в т.нар. Беларуска система. „Преди това тя беше „изяла” парите на цялата дирекция за гориво за една година, но вече се отплащаше”, обяснява опитният криминалист.

Следата, открита на местопроизшествието, съвпадала с дактилоскопичните белези на криминално регистрирания от Севлиево Богдан Михайлов, по прякор Бомбата. Веднага бил обявен за общодържавно издирване. Местопроизшествието се намирало в район, който допреди няколко месеца се обслужвал от Ставрев с помощник оперативен Ангел Вълчев. „Двамата си познаваха района много добре, от една страна, и донякъде жертвата, от друга”, хвали заслужено колегите си Васил Матвеев.

Докато траел огледът, паралелно се получила информация, че били засечени две лица да посещават жертвата. Убитата възрастна жена била гледачка. Гадаела на кафе, карти и какво ли още не. Била често посещавана.

В хода на провеждането на планираните оперативно-издирвателни мероприятия по делото Митко Ставрев получил информация, че се говорело за притежаването от Недялка златни бижута.

„Това от само себе си е притегателна сила към някои от нейните близки или познати. Няколко дни по-късно Митко бил потърсен от свой източник, който му подал, както ние обичаме да се изразяваме, оперативнозначима информация. Според нея убийството било извършено от двама души – от Зоя и от приятеля й Богдан – Бомбата. Тези данни съвпадаха и с пръстовите отпечатъци на един от извършителите”, подчертава опитният криминалист.

Двамата заподозрени обаче се били покрили и изчезнали от Хасково. Светлина по разкриването дала и дъщерята на жертвата, която с подробности обяснила какво точно липсва от дома на майка <210>. Впоследствие тези вещи били открити в дома на Зоя на улица „Енисей” №16 в Хасково.

„Има-няма два или три дни, Зоя бе издирена и предадена на следователя Керанов. Събраните доказателства лесно убедили прокурора да й наложи постоянна мярка „задържане под стража”. По това време мерките за неотклонение се вземаха от държавното обвинение, а не от съда”, припомня Матвеев.

В следствието Зоя направила пълни самопризнания пред Керанов още при предявяването на обвинението й за съучастие в убийството.

„По-късно колегите от Севлиево задържаха и Богдан. Хванали го за кражба на животно. Пуснали го след снемане на обяснение и чак след това проверили, че е обявен за общодържавно издирване. Така пак го арестували и по етапен ред уличеният се яви при следователя Кирил Керанов”, довършва историята дългогодишният полицай.

След непоклатимите събрани доказателства Хасковският окръжен съд признал за виновни Бомбата и приятелката му, които отишли зад решетките.

„Интересен факт е, че следственото дело на Керанов и оперативното на Ставрев бяха включени в учебното помагало на Академията на МВР, защото престъплението е разкрито по чисто следствен път заради детайлния оглед. За следователя това беше трети негов случай, изучаван от курсантите в „Симеоново”, държи да се помни Васил Матвеев.